Cukrář.cz

Reklama



Je cukrářství umělecký obor?

13.01.2004 | Autor: Josef Souček | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Co je to umění, umělec, umělecké dílo? definice toho je těžká, obšírná a vymykala by se rámci našeho tématu. Chci však poukázat na to, že postupem let, následkem dlouhého používání a nedostatku citu zdiskreditoval dav tyto pojmy tak, že jimi nyní přikrašlujeme běžné osoby a věci v denním životě, aniž bychom si byli vědomi, že těchto pojmů zneužíváme.

- Je řemeslo samo o sobě uměním? - Toť otázka otázka na kterou podle míry vnímání lze odpovědět jak záporně, tak i kladně.

Zkusme vedle sebe postavit vznik řemeslníka a umělce.

Budoucí řemeslník po školním vzdělání vstupuje do učení k mistru určitého řemesla. Volba tohoto řemewla je jen zřídka ve spojitosti s touhami mladého člověka, který pro své mládí většinou není schopen rozumně určovat s vou budoucí životní dráhu. Většinou je zde rozhodující počin rodičů, kteří berou v potaz několik faktorů. A to, co by bylo pro dítě vhodné, jaká je situace na trhu práce, či popřípadě, co by chtěli ze svého potomka mít. Osobní sklony a vlohy u dítěte nejsou ještě v tomto věku jednoznačně jasné. V učení setrvá mladý člověk zákonitou dobu. Záleží na jeho píli, ale i nadání a též i zároveň na mistrovi jaký výsledek jeho učení přinese.

Novopečený tovaryš umí to, co ho mistr, odborný tisk a jeho vlastní nápaditost naučily. Nic více - nic méně.

Ale za to umělec ano! Umění dříve v takto obdařeném jedinci od narození čeká jen na své probuzení. Nemluvíme-li o školení za účelem vyšší dokonalosti formy, nemá umělec potřebu být držen k učení po předem předepsanou dobu. Zde naopak by měl více zapotřebí učení divák, aby do všech podrobností mohl přijímati to, co mu umělec svým dílem poskytuje.

Řemeslo, podle mého názoru nelze srovnávat s uměním. Můžeme však rozeznávat řemeslo dokonalé, průměrné a špatné. Dokonalé řemeslo - to je ono, o němž s dobrým úmyslem a se skutečným přesvědčením lidé tvrdí, neuvědomující si svůj omyl v pojmech, že je uměním. Mělo by být ovšem naší ctižádostivou snahou, aby lidé při pohledu na naše dokonalé výrobky, co nejčastěji do tohoto omylu upadali. Pak by nastal nesmírný rozkvět a rozmach našeho řemesla.

Sami k sobě však musíme být upřímní. Nesmíme si sami sypat písek do očí. Nehledejme násilně v našem řemesle umění. Poctivý štít našeho řemesla je pro nás velkou ctí, a není potřeba jej přikrášlovat něčím, co v něm původně nebylo.


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.