Cukrář.cz

Reklama



Nizozemské kavárny se bojí, že s kouřem zmizí i hosté

08.01.2004 | Autor: Ihned | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Součástí nizozemské ofenzívy proti kouření je kromě nepřehlédnutelných nápisů o strašlivých následcích kouření pro lidské zdraví a zákazu reklamy na  tabák  i nový zákon, podle nějž mají od příštího roku všichni zaměstnanci právo na pracovní místo bez cigaretového kouře.
Nizozemci v těchto dnech však diskutují zejména nad otázkou, jaký vliv bude mít nový zákon na postavení zaměstnanců v  pohostinství  . Dodržení zákona by znamenalo totální zákaz kouření v  kavárnách  i  restauracích  . Něco takového je pro celé odvětví v tuto chvíli naprosto nepředstavitelné.

Hospodští bědují...
"Po zavedení eura a následném zvýšení cen už tak jako tak poklesly obraty. Zákaz kouření by byl pro hodně podniků poslední ranou," říká Vincent de Geus, majitel  kavárny  v malebném centru Utrechtu. "Navíc pro takové rozhodnutí neexistuje shoda a podpora ve společnosti." V Nizozemsku kouří každý třetí dospělý.
Podle Organizace  hotelů  ,  restaurací  a  kaváren  v Nizozemsku by zákaz kouření znamenal ztrátu 1,3 miliardy eur z celkového obratu 11,5 miliardy eur a navíc ztrátu 50 tisíc pracovních míst z celkového počtu 400 tisíc. 

...ministr slibuje odklad
Ministr zdravotnictví Hans Hoogevorst dal proto celému odvětví roční odklad a je ochoten poskytnout i výjimku ze zákona na dobu neurčitou. Podmínkou však je, že  hostinští  sestaví přijatelný plán seberegulace, který by vedl k razantnímu poklesu užívání  tabáku  .
"Naše branže je ochotná přispět k předsevzetí vlády snížit počet kuřáků každoročně o jedno procento. Provozovatelé podniků se musí začít zamýšlet nad přístupem ke kouření v jejich podniku. Třeba nad tím, že když při prostírání dají na stůl kytičku místo popelníku, vede to ke značnému poklesu počtu kuřáků," říká ředitel Organizace  hotelů  ,  restaurací  a  kaváren  Jeu Claes.
"Také bude podle anglického vzoru v Nizozemsku zavedena dohoda, kterou mohou podniky dobrovolně podepsat. Zavazují se tím k tomu, že u vchodu umístí standardní štítek, na kterém bude zřetelně podána informace o přístupu ke kouření uvnitř jejich podniku," dodává Claes.
 Hoteliéři  chtějí za každou cenu předejít všeobecnému zákazu kouření. Proto se snaží plán formulovat co nejkonkrétněji: Do konce roku 2007 musí 95 procent  hotelů  servírovat snídani v místnosti, kde se nekouří, 90 procent  hotelů  musí nabízet nekuřácké pokoje, šest z deseti velkých  restaurací  musí mít nekuřáckou zónu. Pětapadesát procent všech podniků by mělo být ventilováno podle přísných norem za pomoci nejmodernější aparatury. Polovina diskoték by do té doby měla mít nekuřácké prostory a kvalitní ventilaci.

Belgické  bary  jsou blízko
"Z amerických a kanadských průzkumů vyplývá, že všeobecný zákaz kouření vede k tomu, že hosté prostě zůstávají doma. Nezapomínejme, že každý třetí Nizozemec kouří!" říká Jeu Claes. Především podniky v pohraničí by to podle něj měly těžké. "Došlo by tak k nespravedlivé konkurenci s Německem a Belgií. A to v Belgii mají už deset let zákaz kouření, ale nikdo jej nedodržuje."
Majitel  kavárny  Vincent de Geus říká: "Každý majitel nebo zaměstnanec podniku chce být pohostinný a ne vůči svým hostům fungovat jako strážník. Kouření je škodlivé, ale dokud autority neřeknou, že nesmí kouřit nikdo a nikde, máme problém."
Z ankety mezi pracovníky v  pohostinství  vyplývá, že ani oni nejsou zastánci zákazu kouření. Většina z nich sama kouří a ještě větší část je proti zákazu. "Odbory nebudou hned tak stávkovat za právo na pracoviště bez  tabákového  kouře," říká Jeu Claes. "Členové jejich výboru kouří jednu za druhou." ihned

Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.