Cukrář.cz

Reklama



Vyšší sklizeň cukrové řepy

04.12.2003 | Autor: Radim Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Pěstitelé cukrové řepy na Ústeckoorlicku očekávají letos vyšší výnosy, než měli v loňském roce. Jejich situace se však přesto spíše zhorší, protože cukrovary snížily dohodnuté množství dodávek o 25 procent, což se promítne do výdělku zemědělců. Problém je vyloženě v cenách, bude to mít ekonomické dopady, řekl dnes ČTK ředitel tamní Agrární komory Václav Koblížek.
    Normální výkupní cena cukrovky je podle Koblížka 980 korun za tunu. Zmíněné dodávky "nad plán" se však uskutečňují za poloviční ceny kolem 500 korun za tunu, které navíc producenti dostanou až za rok. "Kopíruje to v podstatě náklady, když vezmu v úvahu chemii, práci, odvoz a skladování," uvedl.
    Krach pěstitelů však zatím podle něj nehrozí. "Není to takový rozměr výroby, že by to úplně zlikvidovalo podnik," míní.
Cukrovary podle něj přikročily ke snížení odebíraného množství řepy poté, co kvóty zrušil Ústavní soud. Po vstupu do EU je však Česká republika bude muset obnovit.
    Ústeckoorličtí oseli řepu zhruba na tisíci hektarech  Celkem sklidili asi 60.000 tun, o 12.000 tun více než loni. Řepa podle ředitele obsahuje více cukru. Pomohlo tomu letošní slunné a suché počasí. Sklizeň je v závěrečné fázi, dokončuje se odvoz na skládku cukrovarů, uzavřel Koblížek.

Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.