Cukrář.cz

Reklama



E-mail od Mount Everestu? Výběr ze šesti kaváren

25.11.2003 | Autor: IHned | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Šest internetových  kaváren  v tomto prosperujícím městě a turistickém středisku možná nepředstavuje právě to nejskvělejší připojení k celosvětové internetové síti, rozhodně ale patří k nejrušnějším a nejzaneprázdněnějším v Himálaji. Je krátce po šesté večer, panuje už tma a řídký vzduch ve 3450 metrech nad mořem začíná nabývat na mrazivosti, píše zpravodajský server BBC News.
Wolfgang Urtz z Vídně doráží do Namče Cyber Café, aby rozeslal e-maily svým blízkým doma.
"Byl jsem šest měsíců na cestách," vysvětluje, aby ospravedlnil vydání téměř 30 amerických centů za minutu. "Moje rodina o mě má určitě starost."
Šéf internetové  kavárny  Suman Lama mu ukazuje na jediný volný počítačový terminál. Ostatní okupují zdejší mladíci - všichni šerpové pracující v turistickém ruchu - a vysokohorští turisté ze Západu, kteří tu využívají známé e-mailové stránky.
Suman je o něco pokročilejší - zapojil se přes portál MSN do chatu. Když se Wolfgang usadí a začíná mailovat, Suman navazuje na přerušený hovor s Gopalem, Nepálcem žijícím v Indii.
"Lidi v chat roomu jsou opravdu překvapení, když jim řeknu, že jsem v Namče ve stínu Mount Everestu," vykládá Suman. "Mnozí z nich nevědí, kde to vlastně je, a ptají se na sníh a yettiho a jestli tady žije sir Edmund Hillary. Lidi ze Západu toho o tomhle místě vědí mnohem víc než většina Nepálců."

Internet pro každého
Kousek od Namče Cyber Café zavírá vpodvečer Cering Gyalcen svou internetovou  kavárnu  se čtyřmi terminály. Musí tu být zítra časně ráno, protože dorazí čtveřice chlapců z vesnice 700 metrů nad Namče Bazárem, aby se naučila základům práce na počítači. Učit děti zacházet s počítačem je jedním z cílů Ceringovy společnosti s názvem Linking Everest, která také zajišťuje většině internetových  kaváren  v Namče Bazáru satelitní spojení.
"Pořádáme ty lekce už několik měsíců," říká Cering. "Ale zjišťujeme, že je třeba kontaktovat vesnické školy a nečekat, že děti přijdou samy."
To je stimul ambiciózního plánu s cílem zajistit bezdrátové telefonické spojení, které spojí 13 odlehlých vesnic v těsné blízkosti základního tábora Mount Everestu s letištěm Lukla, zajišťujícím kontakt regionu s nepálskou metropolí Káthmándú.
Vzhledem k tomu, že je tu jeden z nejnáročnějších terénů na světě, z toho značná část v nadmořské výšce nad 3000 metrů, a že nejvzdálenější škola bude asi ve výšce 4000 metrů, je Ceringovi jasné, že to bude namáhavý úkol. Ale vyzařuje z něj jistota a má také bohaté zkušenosti s používáním techniky ke zdolávání namáhavého terénu.

E-café i pod Everestem
"Letos jsme vybudovali internetovou  kavárnu  v everestském základním táboře," chlubí se. "Byl to úspěch, ačkoliv mnohokrát hrozilo, že to zkrachuje. Když jsme zvládli tohle, zvládneme cokoliv."
Everestská internetová  kavárna  byla netovou  kavárnou  sídlící v největší nadmořské výšce na světě; fungovala šest týdnů v 5400 metrech.
"Byl to zkušební test pro všechnu tu mnohem důležitější práci se školami a studenty a pro snahu zachovat kulturu šerpů nedotčenou. Přinášíme web do odlehlých míst, aby se mohla zviditelnit, mít z toho užitek a pak možná mladí zůstanou doma a budou hrdí na to, že jsou šerpové, místo toho, aby utíkali do Káthmándú nebo do Ameriky."
Cering provozuje také namčeskou telefonní službu.
Maoističtí povstalci zničili před třemi lety povrchové kabelové spojení, a tak musel Cering napojit město na své satelitní připojení prostřednictvím jakési "super telefonní centrály".
"Není to úplně legální," připouští, "ale nikdo z Káthmándú se nehrne vytáhnout zástrčku nebo nabídnout alternativu."
Přichází noc, světla v Namče Bazáru kolem desáté nebo jedenácté zhasínají a unavení turisté a průvodci uléhají ke spánku. Jiní, jako třeba šéf Namče Cyber Café, kde je internetové spojení přístupné 24 hodin denně, bdí.
Suman Lama stále ještě chatuje, vedle klávesnice šálek kávy.
"Namče není na Mount Everestu," vysvětluje někomu v chat roomu, "a my nechodíme oblečení do plášťů z jačích kůží. Měl byste někdy přijet a přesvědčit se na vlastní oči."

Dnes je středa středa 24. dubna 2024
svátek slaví Jiří, zítra Marek

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.