Cukrář.cz

Reklama



Perníkovou královnu přijede do Pardubic korunovat premiér

07.05.2003 | Autor: ČTK | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d


V perníkové království se na dva dny změní prostory pardubického zámku. Město, s jehož historií je výroba perníku neodmyslitelně spjata, čekají třetí perníkové slavnosti, při nichž bude zvolena i nová královna perníku. Perníkovou korunu jí nasadí premiér Vladimír Špidla.
"Letos mají perníkářky vyrobit perníkový škrpál. Autorka nejkrásnější boty bude slavnostně korunována 8. května.
Ve středu a ve čtvrtek provoní pardubický zámek koření, na nádvoří si děti postaví pravou perníkovou chaloupku, perníkáři budou ve stáncích nabízet své výrobky, kolem perníku se bude točit i kulturní program. Na dospělé čekají ukázky zdobení
perníku, na děti soutěže a pohádek, na všechny pak posouzení perníkových škrpálů a hlasování o nové královně voňavé říše.
Slavnosti perníku vyhlásili jejich organizátoři poprvé v roce 2001. Mají přispět k rozvoji cestovního ruchu ve městě. Již v minulém roce nemohli němečtí turisté, kteří na zámek přijeli, odtrhnout oči od perníkových Jeníčků a Mařenek, jimiž se 14 perníkářek ucházelo o titul královny.
"Letos jsou slavnosti zařazeny mezi akce, které prezentuje Centrála cestovního ruchu. Nečekáme stovky autobusů, ale už se ozvalo pár zájemců, kteří chtějí návštěvu slavností zařadit do programu zájezdu do České republiky," dodal Mokren. Slavnosti začínají ve středu 7. května ve 14:00 stavbou perníkové chaloupky, na kterou dětem připravili stavební materiál sponzoři. Hlavním dnem slavností je čtvrtek. Program začíná v 10:00 a končí v 18:00. Korunovace začne na vnitřním nádvoří zámku v 16:30, po ní bude premiér diskutovat s lidmi o vstupu do EU.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 25. dubna 2024
svátek slaví Marek, zítra Oto

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.