Reklama |
POTAHOVÝ FONDÁN - ZDOBÍCÍ TECHNOLOGIENejde jen o cukrářskou hmotu, ale o celou svébytnou a nutno říci velmi populární technologii zdobení dortů. Potahový fondán je svojí konzistencí hmota blízká marcipánu a svým složením spíše fondánu. Obsahuje příměsi aby nevysýchal, nesmršťoval se, aby byl vazký a nepraskal. Je propracovaný do velmi homogenní směsi a prodává se ve stavu hotovém pro další použití. Po aplikaci dává dortu sametový povrch, zaoblené hrany vybízející k jemnému a čistému zdobení povrchu. Sladká chuť fondánu se vyvažuje podkladovými marmeládami a krémy se speciálními příchutěmi. Oblíbené zbarvení je bílá, čokoládová, ale též i jiné barvy v jemně naznačených odstínech . Zdá se mi, že sametový vzhled dortu potaženého fondánem si sám postupně vynutil celou speciální zdobící technologii a pomůcky jako jsou různá filigránská razítka, zdobící nerezové kleštičky různých tvarů kleštin a kombinované vypichovače + přenašeče tak drobných ozdob, že by je jinak bylo těžké uchopit. S bílým sametovým potahem ladí různé stříbrné, krajkové nebo mašličkové doplňky, spreje, girlandy z jedlých i nejedlých perel. Tato zdobící technologie se stala oblíbenou a módní zvláště v Anglii, ale také ve Spojených státech. Vydávají se zde alba dortů, speciální publikace osobitých tvůrců, které k sobě připoutala. Ti pak vymýšleli další pomůcky, postupy, které zpopulárněly v širší veřejnosti, ale které jsou natolik zvláštní, že jejich užití lze bez příslušné pomůcky a publikace jen stěží pochopit a napodobit. Vzhled a vlastnosti potahového fondánu vyniknou na méně obvyklých oblých nebo zkosených dortech nebo na dortech s různými závěsy, zhotovenými právě z potahového fondánu. Vadí-li dnes tržbám, kromě jiného, též určitá uniformita cukrářské výroby, sotva je lepší příležitost k odlišení dortové produkce než technologie potahového fondánu. Přitom její osvojení v základních obrysech a se základním nářadím je poměrně snadné.
Příbuzné články...
16.11.2020 Pražení lískových oříšků29.03.2016 Potahová hmota K2 23.02.2014 Cukrařina a ovoce 11.02.2014 Co všechno obsahuje vejce? 22.01.2014 Vanilka [další příbuzné články] |
Dnes je pátek pátek 4. října 2024
svátek slaví František, zítra Eliška Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |