Cukrář.cz

Reklama



Šlehačka

12.03.2021 | Autor: red. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
 

Šlehačku, kterou používáme v cukrárenských, restauračních a kavárenských provozech, máme možnost získávat třemi standardními způsoby.
Použití spreje je nejjednodušší způsob přípravy produktu se šlehačkovým dozdobením. Zmáčkneme výpustný mechanismus a je to.
V tomto případě nemáme možnost už co ovlivňovat, protože vše je přítomno uvnitř podle toho, jak výrobce uznal za vhodné, respektive za výhodné. To vše dostaneme z obalu zmáčknutím výpustného ventilu, který pod působností oxidu dusného tento mix všerůzných „dobrot“ vytlačí na svět.
Skutečnost, že sprejovou šlehačku nalezneme v obchodech v běžných regálech, napovídá, že směs musí být velmi „vhodně“ ošetřena pro tento způsob skladování. Je použitelná kdykoliv i kdekoliv. Možnost její operativnosti je dorovnána rčením, něco za něco!



Dalším prostředkem k přípravě našlehaného a ochuceného mléčného krému je láhev na přípravu šlehačky za použití plynové bombičky s náplní N2O a smetany ke šlehání. Příprava šlehačky na tento způsob má oproti sprejovému použití výhodu v tom, že do láhve vkládáme námi vybranou šlehačku s možností jejího dochucení podle našich či zákaznických představ.
Záporem tohoto způsobu přípravy je cena bombiček, za současného způsobu nákupu. Dříve, kdy se jednalo o českou výrobu, se prováděl nákup výměnným způsobem, kdy vyprázdněné bombičky se vracely a  cena za naplněné, se rovnala pouze ceně plynu ( + - menší manipulační poplatek). Nyní se platí pokaždé i za bombičkové pouzdro.
Otázkou u této přípravy je optimálnost jejich náplně, kdy, a to ne až tak zřídka, bývá nutné použití více bombiček, aby se docílilo požadované konzistence šlehačky. Na tomto negativu se podílí občasné nedostatečné naplnění nebo tzv. ufouknutí, kdy jsme pak nuceni použít další bombičkou náplň. Svoji roli sehrává též konstrukčí uspořádání ventilu, který je součástí hlavového uzávěru a životnost těsnění, kdy u těchto komponentů platí okřídlené rčení, že nic netrvá věčně. Kdyby ale alespoň tak, protože  v tomto případě by byl u některých výrobků spíše vhodnější výraz: několikrát a dost!


Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.