Cukrář.cz

Reklama



Jablečný dezert

08.01.2021 | Autor: red. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Tento dezert je upravená obměna oblíbeného anglického dezertu známého pod názvem "Eve´s pudding,".
Pro zlepšení chuti necháme jablka s cukrem a máslem zkaramelizovat.

6 porcí

50 g sultánek
3 lžíce kalvádosu
240 g másla
3 jablka (např. odrůda Braeburn)
180 g cukru
2 velká rozšlehaná vejce
150 g samokypřící mouky
nastrouhaná kůra z 1 citronu
2-3 lžíce mléka
30 g mandlových vloček
(možno vynechat)
máslo na vytření formy
cukr moučka na poprášení
(možno vynechat)

PŘÍLOHA:
1 lusk vanilky
20 gcréme fraiche

Troubu rezehřejeme na 190 °C. Sultánky přelijeme kalvádosem a necháme nasáknout. Formu na koláč o průměru 25 cm nebo zapékací mísu vytřeme máslem.

Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejem 15 g másla, přidáme jablka a třetinu cukru. Jablka za stálého obracení zahříváme, dokud cukr nezačne karamelizovat. Vmícháme sultánky v calvadosu a zahříváme ještě 5-10 minut. Jakmile jablka změknou, upravíme je do formy nebo zapékací mísy a necháme je vychadnout.

Mezitím utřeme zbývající máslo s cukrem a do hmoty postupně vmícháme vejce. Střídavě v mícháme mouku s citrónovou kůrou a mléko. Hmota bude dosti hustá - podle potřeby přidejte více mléka.

Těsto nalijeme na jablka a případně posypeme mandlovými vločkami a cukrem moučkou. Pečeme 30 -35 minut dozlatova a pak pomocí špejle vyzkoušíme, zda je dezert hotový. Dezert necháme chvíli chladnout ve formě (okraj uvolníme od formy nožem).

Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a vyškrábneme z něho dužinu a semena. Přidáme je do créme fraiche. Hmotudůkladně prošleháme. Dezert podáváme teplý, doplněný kopečkem ochuceného créme fraiche.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 18. dubna 2024
svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.