Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Jablečný dezert

Autor: red.
Datum vydání: 8.1.2021
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3691

Těsto nalijeme na jablka a případně posypeme mandlovými vločkami a cukrem moučkou. Pečeme 30 -35 minut dozlatova a pak pomocí špejle vyzkoušíme, zda je dezert hotový. Dezert necháme chvíli chladnout ve formě (okraj uvolníme od formy nožem).

Tento dezert je upravená obměna oblíbeného anglického dezertu známého pod názvem "Eve´s pudding,".
Pro zlepšení chuti necháme jablka s cukrem a máslem zkaramelizovat.

6 porcí

50 g sultánek
3 lžíce kalvádosu
240 g másla
3 jablka (např. odrůda Braeburn)
180 g cukru
2 velká rozšlehaná vejce
150 g samokypřící mouky
nastrouhaná kůra z 1 citronu
2-3 lžíce mléka
30 g mandlových vloček
(možno vynechat)
máslo na vytření formy
cukr moučka na poprášení
(možno vynechat)

PŘÍLOHA:
1 lusk vanilky
20 gcréme fraiche

Troubu rezehřejeme na 190 °C. Sultánky přelijeme kalvádosem a necháme nasáknout. Formu na koláč o průměru 25 cm nebo zapékací mísu vytřeme máslem.

Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejem 15 g másla, přidáme jablka a třetinu cukru. Jablka za stálého obracení zahříváme, dokud cukr nezačne karamelizovat. Vmícháme sultánky v calvadosu a zahříváme ještě 5-10 minut. Jakmile jablka změknou, upravíme je do formy nebo zapékací mísy a necháme je vychadnout.

Mezitím utřeme zbývající máslo s cukrem a do hmoty postupně vmícháme vejce. Střídavě v mícháme mouku s citrónovou kůrou a mléko. Hmota bude dosti hustá - podle potřeby přidejte více mléka.

Těsto nalijeme na jablka a případně posypeme mandlovými vločkami a cukrem moučkou. Pečeme 30 -35 minut dozlatova a pak pomocí špejle vyzkoušíme, zda je dezert hotový. Dezert necháme chvíli chladnout ve formě (okraj uvolníme od formy nožem).

Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a vyškrábneme z něho dužinu a semena. Přidáme je do créme fraiche. Hmotudůkladně prošleháme. Dezert podáváme teplý, doplněný kopečkem ochuceného créme fraiche.


Vytisknuto dne 18.1.2021 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku