Cukrář.cz

Reklama



Ořechy představují tradiční symboly Vánoc

07.01.2003 | Autor: ČZPI | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

 

Mnoho lidí se snaží ořechům vyhýbat kvůli vysokému obsahu tuků, přesto je jejich přínos větší než zápory. Ořechy jsou prospěšné pro zdraví člověka, a neměly by proto chybět ani v běžném jídelníčku. Díky svému složení mají pozitivní vliv na vlasy, nehty, kůži i trávicí soustavu. V Čechách mají od pradávna tradici ořechy vlašské a oříšky lískové.

Trocha historie

Vlašský ořech (Juglans regia) býval ve starověku symbolem plodnosti a erotiky. Vztah k erotice má i jeho název, který je odvozen z tvaru ořechů. Rodový název vznikl spojením dvou slov "glans" a "Jovis". V překladu to znamená Jupiterův žalud. Druhové jméno regia znamená královský. Odráží tak úctu, kterou tehdy lidé k ořechům chovali. Ořechy tvořily součást jídelníčku člověka odpradávna. Stravu si jimi zpestřovali již lovci-sběrači. Někdy před začátkem našeho letopočtu se dostaly do Itálie. Teprve mnohem později dovezli britští námořníci ořechy do své země. Ořech tam brzy zdomácněl a dnes se mu říká anglický ořech. Františkáni dovezli ořechy do Mexika a později i do Kalifornie. Dnes patří Kalifornie mezi největší producenty ořechů na světě.

Lidové léčitelství

Jádro vlašského ořechu připomíná svým tvarem lidský mozek. Možná právě z tohoto důvodu byly ořechy považovány za výživu pro mozek. Podle keltských legend je ořech symbolem koncentrované moudrosti. V 16. a 17. století si lidé mysleli, že pojídáním ořechů se posiluje intelekt. V Číně jsou ořechy součástí lidového léčitelství dodnes. Kromě ořechových jader se využívaly i listy a zelené slupky. V Německu se z ořechových lístků vařil čaj. Měl pomáhat v boji proti rýmě. Čaj se používal i externě, k léčbě kožních problémů, k omývání problematické kůže, k potírání hmyzího bodnutí. Pro svou silně svíravou chuť se ořechový čaj používal i jako prostředek na uklidnění střev při průjmu a jako kloktadlo při bolestech v krku. Slupka i listy mají vysoký obsah vitamínu C a tříslovin. Dnes se využívá éterický olej ořechů pro výrobu přípravků na léčbu plísňových onemocnění.

Které látky skrývají

Přestože mají ořechy vysoký obsah tuků, napomáhají snižovat rizika cévních chorob. Tuk je tvořen vysokým procentem ve stravě důležitých nenasycených tuků. Ořechový olej je bohatý na tokoferoly, které chrání jádro před rychlým zkažením a představují pro člověka velmi významnou nutriční látku. Jsou také důležitým zdrojem vitamínu E a w -3 oleje. Mají proto nesmírný význam pro vegetariány, kteří nejedí ani ryby, neboť w -3 olej se vyskytuje v rybím tuku. Ve 100 g ořechů je obsaženo: 60 g tuků, 18,5 g bílkovin, 170 mg hořčíku, 95 mg vápníku, 500 mg draslíku, 1,4 mg mědi, 3,0 mg manganu, 2,7 mg zinku. Dalšími prospěšnými látkami jsou vitamín B6 (pyridoxin) a B2 (riboflavin), tiamin a biotin (látka, která má pozitivní vliv na kvalitu nehtů a vlasů). Energie obsažená ve 100 g ořechů představuje asi 2820 kJ.

Právní předpisy

Požadavky na skořápkové ovoce, kam ořechy patří, jsou zakotveny v právních předpisech. Ořechy musí být označeny údajem, o jaké ořechy se jedná - lískové či vlašské - a údajem, zda jsou ve skořápce či loupané. Předpisy stanoví požadavky na jakost a povolené odchylky od hmotnosti.

Vlašské ořechy ve skořápce mohou obsahovat maximálně 0,4 % příměsí a vylouskaná jádra vlašských ořechů pouze 0,1 % příměsí. Lískové ořechy ve skořápce mohou obsahovat 0,25 % příměsí a lísková jádra 0,05 % příměsí. Příměsí může být jakákoliv látka, která nenáleží potravině (kamínky, listí atp.) Skořápka vlašského ořechu musí být dobře vyvinutá, polotvrdá až tvrdá, jádro musí být vyvinuté a dobře oddělené od skořápky a musí vnitřek skořápky zcela vyplňovat. Osemení je žlutohnědé, jádro je na lomu bílé až nažloutlé, pokryté světle hnědou slupkou. Správná chuť čerstvých ořechů je ořechová, olejnatá, lehce natrpklá až mírně nahořklá.

Lískové ořechy musí mít zdravou skořápku bez plodového lůžka. Jádro musí být vyvinuté, celistvé. V omezeném množství může být mechanicky poškozené. Barva má být světle až tmavě hnědá, slupka hnědá až nažloutlá. Lískové jádro má být na lomu bílé s nažloutlým odstínem a jeho chuť má být sladce olejnatá, typicky oříšková, nesmí mít cizí pachy a příchutě.

 

Nejčastějším nedostatkem, s nímž se inspektoři ČZPI při kontrolách setkávají, bývají nedostatky v označování a někdy i nižší hmotnost.

Použití

Ořechy slouží jako výrobní surovina pro cukroví, těsta, náplně cukrářských výrobků, olej, nugát, sladkosti, omáčky, pomazánky, oplatky, cereální směsi apod.

Právo - Test servis, 20.12. 2002

Zpracoval: Mgr. Pavla Burešová - referát pro vztahy s veřejností

www.czpi.cz

 


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.