Cukrář.cz

Reklama



GELATO FESTIVAL CHALLENGE 2019 / 3. - SOUHRN

26.04.2019 | Autor: Jiří V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Vítěz moravského kola Ivo Nádeníček - TOMIVO GELATO, Lipůvka

Zmrzlinářská soutěž, prvá tohoto druhu na území Česka, napsala závěrečnou tečku své působnosti. Její pořádání v česky mluvících oblastí má teprve mladou tradici, ale již se dočkala své reprízy s rozšířením na dvoukolový systém samostatný pro Čechy a Moravu. Ba, vývojový trend pozměnil i její původní název Gelato World Tour na současné označení Gelato festival Challenge. Ročník 2019 má díky výkonům českých a moravských zmrzlinářů nejlepších trio postupujících, kteří budou mít šanci svůj domácí úspěch jak potvrdit, tak i navýšit jeho přidanou hodnotu, případným postupem do světového mistrovství.

V návaznosti na včerejší článek pokračujeme ve výčtu prací na GELATO FESTIVAL CHELLANGE moravského kola.

Tadeáš MĚŘÍNSKÝ z brněnské cukrárny Minach (č.6) zvolil 70 procentí belgickou čokoládu, účinek násobil belgickým kakaem a chuťově pečetil badyánem a skořicí.
Tomáš ROMANOVSKÝ z cukrárny Poctivá zmrzlina přijel z Frenštátu pod Radhoštěm. A s sebou si přivezl taktéž krajový obyčej charakterizující valašsko - lašskou oblast, kterým je slivovice. Avšak nikoliv pro posílení při soutěži, nýbrž coby krajovou ingredienci (v hodnotě 60 % !) pro svůj soutěžní švestkový sorbet a švestková povidla s příchutí badyánu, hřebíčku a skořice. Dekor tvořil perník a mandle.
Další soutěžící ženou byla Eva Rezková z Adriagoldu v Nivnicích (č.10). Soutěžnímu námětu dala název Mystické maliny, kdy smetanovou zmrzlinu dekorovala polevou z bílé čokolády.


Pro některé může vzniknout otázka, či případná pochybnost o smyslu pořádání takovéto akce. Odpověď vyplývá z prověřené logiky vyplývající z kterékoliv lidské činnosti, která právě prostřednictvím vzájemné soutěživosti navyšuje hodnotu kvality. A to byl motivační stimul jak pořadatele Carpigiani, tak rovněž organizátora Eiskon. Dle mluvy zúčastněných soutěžících, doprovodu či návštěvníků došlo k jednotnému názorovému unisonu o oprávněnosti, zajímavosti a podnětnosti pořádané akce. Pořadatelský gigant Carpigiani, vytvářející v současnosti vrchol zmrzlinářské strojové techniky, pořádá tato zmrzlinářská klání v různých částech světa a může nám být proto ctí, že do takto obsáhlého organizačního týmu přiřadil i Českou republiku. V souvislosti s touto skutečností je vhodné připomenout, že nosný podíl zásluhy na této realitě nese organizační družstvo Eiscon s.r.o., jenž zastupuje společnost Carpigiani v České a rovněž Slovenské republice.


Á propo, poznámka k uvedené zmínce. Vzhledem k tomu, že se mistrovství Evropy, v němž budou mít české barvy tři zástupce, uskuteční až v příštím roce, vzniká tak ještě prostor pro další možnou organizační inovaci s tím, že dosavadní dvoukolový systém by se mohl rozšířit na tříkolový, kdy třetího partnera z pohledu českého pořadatelství, by vytvářela soutěž pro slovenské zmrzlináře. Tím by se doplnilo zastupitelství společnosti Eiskon na maximum, neřkuli nadoraz, a úroveň česko - slovenského příspěvku by tak mohla pozvednout laťku hodnoty kvality o nějakou dírku výše. Ale je to prozatímní názor, vyplynuvší z dosavadních ohlasů na kvalitu soutěže, a zdůrazňuji, že jak z domácích tak i pořadatelských úst přítomných italských zástupců Carpigiani. Jakou podobu bude mít tato strana rovnice doplněná o druhou stranu reality možností, ukáže teprve série vyjednávání.

Na moravském kole došlo ještě k vyhlášení dalších ocenění :
KREATIVITA   - Jakub  GAVOR (č.1)
PREZENTACE
  - Tadeáš MĚŘÍNSKÝ (č.6)

Vraťme se ještem zrakem objektivu do dílčích postřehů obou kol zmrzlinářské soutěže GELATO FESTIVAL CHALLENGE, a to ukázkou z českého i moravského kola.


 
 

Postřehům  vtisknutým do třídílného seriálu Gelato Festival Challenge v provedení dvoukolového systému, schází ještě údaj, a to datum působení našich tří nejúspěšnějších zmrzlinářů, kteří postoupili, řekněme, do "evropské ligy".  Přesná doba konání prozatím nebyla ještě určena, ale hovoří se o podzimu příštího roku, a pro nejúspěšnější Evropany je nachystán termín světového mistroství bez bližšího určení v roce 2021.

- konec -

 

 

 

 

 


Dnes je sobota sobota 27. dubna 2024
svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.