Cukrář.cz

Reklama



GELATO FESTIVAL CHALLENGE 2019 / 2. - moravské kolo

25.04.2019 | Autor: Jiří V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených


Vítěz moravského kola Ivo NÁDENÍČEK s italskými a českými pořadateli

Italská mezinárodní soutěž ve tvorbě řemeslné zmrzliny pod pořadatelskou taktovkou výrobce zmrzlinových strojů Carpigiani a organizačním provedení společnosti Eiskon,  dodavatelem zmrzlinových strojů uvedené značky pro Česko a Slovensko, měla své pokračování v podobě moravského kola, konaného v nově zřízených firemních prostorách Eiskonu, s.r.o.

Počet původně přihlášených dvanácti účastníků se smrskl na deset - jak bývá tradičním zvykem -, kdy ani takto lehce zdecimovaná sestava, shodou okolnosti - v decimovém počtu - neubrala nic na zajímavosti a dramatičnosti soutěže. Před 14 dny konané české kolo v Úvalech mělo dvojnásobný počet účastníků, ale protože Čechy mají přibližně dvojnásobně větší demografickou početnost obyvatel, tak lze vyslovit, že soutěžní účast byla v porovnání s Čechy a Moravou procentuálně přibližně stejná. Nejvzdálenější účastník vážil cestu až z Havířova – v tomto případě ze Slezska - což se rovnalo vzdálenosti 200 km.



Podmínky soutěže byly shodné s česku verzí, tedy 30 minut na zhotovení soutěžního díla prostřednictvím předem zhotovené surovinové směsi dle vlastní receptury. Zpracování se provádělo ve zmrzlinovém stroji CARPIGIANI MAESTRO HE PORTELO APERTO a k dispozici byl firemní italský technik, který poskytoval soutěžícím potřebnou instruktáž.
Postupový klíč do evropského klání v Boloni otevíral zámek postupu podle počtu v soutěži přítomných  adeptů, kdy v českém mistrovství z dvaceti soutěžících postupovali dva a v moravském souboji z polovičního počtu jeden.



Tím nejúspěšnějším týmem byla cukrárna TOMIVO GELATO  z tisícové obce Lipůvka nacházející se 10 km severně od Brna, reprezentovaná Ivo NÁDENÍČKEM a při soutěži sekundantem Tomášem Mrkosem (zmrzlina č. 9)
Cukrárna mající polohu v malé obci tak trochu v závětří průjezdního ruchu tisícových automobilových davů Brňanů a dalších projíždějících, si přesto našla příznivce kvalitní zmrzliny a její popularita vyústila až do podoby účasti na soutěži GELATO FESTIVAL CHALLENGE v moravském kole.
Byl to první soutěžní výstřel tohoto druhu a rovnou na komoru!
Vítězství podnikatelského počinu dvou mladých mužů je tak tímto triumfem posunuje o rovnou tisícovku kilometrů na jih do prostoru Apeninského poloostrova, aby se pokusili o opětovně úspěšnou palbu.
V případě lipůvské cukrárny bylo vsazeno na současný hit zmrzlinářského apetitu, kterým je slaný karamel,v případě Tomivo gelata ochucený arašídovým máslem a tmavou, 70procentní hořkou čokoládou, která neutralizovala chuťový vjem a to vše v souhrnu optimální poměrové skladby vystřelilo  dvojici mladých zmrzlinářů na nejvyšší stupeň moravského kola GELATO FESTIVAL CHALLANGE.

A rovněž tak struktura výrobků další soutěžní tvorby neměla pražádné  mantinely ve zpracovatelské fantazii. Projděme se výčtem některých z nich, kdy Jakub GAVOR z cukrárny „Ještě jednu“ pojal chuťovou inspiraci v kombinaci bazalky s citronem a olivovým olejem (č. 1).

Břeclavský Ondřej KODL z Delikany zvolil za základ soutěžního počinu kokosové mléko coby prostředek ochucovací pasty, doplněné maracujou a mangem (č.8).

Velká Bíteš je proslavená nejenom nedalekým tragickým monumentem Devíti křížů, ale i cukrárnou U Zdubů, kam zavítá nejeden příznivce sladké pochutiny i ze vzdálenějšího okolí. Naopak tentokrát neváhali přijet bítešští tvůrci zmrzliny na čele s Milošem ZDUBOU do Brna, a to se speciálně postaveným chuťovým programem pod názvem  E.T. Mascaramel. Pod tímto označením se skrýval výluh východotimorské kávy tvořený krémovým karamelem s přídavkem mascarpone a zdobený amarettinovými sušenkami (č.2)



Odborná  porota ve složení Jiří Štěpánek, Milan Macháček a Radek Fiala hodnotila 40 % chuť, 20 % kreativitu, 20 % strukturu a 20 % prezentaci ve vitríně.

Milan BLATNÝ z pojízdné zmrzlinárny nazvané „Božský kopeček“ krystalizující do paměti Brňanů jako proslulá postava s tříkolkovou zmrzlinou, vsadil vše na svůj tradiční veganský produkt sestávající z kompozice sezam, macadam, yuza, černý sezam, poppy semínka, tonkové fazole, kdy povrch tvořila ozdoba z limetkového kaviáru a kandovaného šeříku (č.3)

Zástupce brněnské Aidy Stanislav FURCH se rozhodl pro malinový sorbet s limetkou a čokoládou (č.4).

Pani Jarmila Böhmové ze stejnojmenné cukrárny u Böhmů v Havířově, byla při soutěžní tvorbě ovlivněna vzpomínkami na pobyt na řeckém ostrově Zakynthos a tomu přizpůsobila námět soutěžní tvorby. Ostatně suroviny řecký jogurt, maracuja a pistácie, hovoří výmluvnou řečí jako i chuť jejího soutěžního příspěvku (č.5).

- pokračování příště -


Dnes je čtvrtek čtvrtek 25. dubna 2024
svátek slaví Marek, zítra Oto

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.