�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


GELATO FESTIVAL CHALLENGE 2019 / 2. - moravsk kolo

Autor: Ji V. ez
Datum vyd�n�: 25.04.2019
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3489

Postupov kl do evropskho kln v Boloni otevral zmek postupu podle potu v souti ptomnch adept, kdy v eskm mistrovstv z potu dvaceti postupovali dva a v moravskm souboji z polovinho potu postoupil jeden.


Vítz moravského kola Ivo NÁDENÍEK s italskými a eskými poadateli

Italská mezinárodní sout ve tvorb emeslné zmrzliny pod poadatelskou taktovkou výrobce zmrzlinových stroj Carpigiani a organizaním provedení spolenosti Eiskon,  dodavatelem zmrzlinových stroj uvedené znaky pro esko a Slovensko, mla své pokraování v podob moravského kola, konaného v nov zízených firemních prostorách Eiskonu, s.r.o.

Poet pvodn pihlášených dvanácti úastník se smrskl na deset - jak bývá tradiním zvykem -, kdy ani takto lehce zdecimovaná sestava, shodou okolnosti - v decimovém potu - neubrala nic na zajímavosti a dramatinosti soute. Ped 14 dny konané eské kolo v Úvalech mlo dvojnásobný poet úastník, ale protoe echy mají piblin dvojnásobn vtší demografickou poetnost obyvatel, tak lze vyslovit, e soutní úast byla v porovnání s echy a Moravou procentuáln piblin stejná. Nejvzdálenjší úastník váil cestu a z Havíova – v tomto pípad ze Slezska - co se rovnalo vzdálenosti 200 km.



Podmínky soute byly shodné s esku verzí, tedy 30 minut na zhotovení soutního díla prostednictvím pedem zhotovené surovinové smsi dle vlastní receptury. Zpracování se provádlo ve zmrzlinovém stroji CARPIGIANI MAESTRO HE PORTELO APERTO a k dispozici byl firemní italský technik, který poskytoval soutícím potebnou instruktá.
Postupový klí do evropského klání v Boloni otevíral zámek postupu podle potu v souti pítomných  adept, kdy v eském mistrovství z dvaceti soutících postupovali dva a v moravském souboji z poloviního potu jeden.



Tím nejúspšnjším týmem byla cukrárna TOMIVO GELATO  z tisícové obce Lipvka nacházející se 10 km severn od Brna, reprezentovaná Ivo NÁDENÍKEM a pi souti sekundantem Tomášem Mrkosem (zmrzlina . 9)
Cukrárna mající polohu v malé obci tak trochu v závtí prjezdního ruchu tisícových automobilových dav Bran a dalších projídjících, si pesto našla píznivce kvalitní zmrzliny a její popularita vyústila a do podoby úasti na souti GELATO FESTIVAL CHALLENGE v moravském kole.
Byl to první soutní výstel tohoto druhu a rovnou na komoru!
Vítzství podnikatelského poinu dvou mladých mu je tak tímto triumfem posunuje o rovnou tisícovku kilometr na jih do prostoru Apeninského poloostrova, aby se pokusili o optovn úspšnou palbu.
V pípad lipvské cukrárny bylo vsazeno na souasný hit zmrzlináského apetitu, kterým je slaný karamel,v pípad Tomivo gelata ochucený arašídovým máslem a tmavou, 70procentní hokou okoládou, která neutralizovala chuový vjem a to vše v souhrnu optimální pomrové skladby vystelilo  dvojici mladých zmrzliná na nejvyšší stupe moravského kola GELATO FESTIVAL CHALLANGE.

A rovn tak struktura výrobk další soutní tvorby nemla praádné  mantinely ve zpracovatelské fantazii. Projdme se výtem nkterých z nich, kdy Jakub GAVOR z cukrárny „Ješt jednu“ pojal chuovou inspiraci v kombinaci bazalky s citronem a olivovým olejem (. 1).

Beclavský Ondej KODL z Delikany zvolil za základ soutního poinu kokosové mléko coby prostedek ochucovací pasty, doplnné maracujou a mangem (.8).

Velká Bíteš je proslavená nejenom nedalekým tragickým monumentem Devíti kí, ale i cukrárnou U Zdub, kam zavítá nejeden píznivce sladké pochutiny i ze vzdálenjšího okolí. Naopak tentokrát neváhali pijet bítešští tvrci zmrzliny na ele s Milošem ZDUBOU do Brna, a to se speciáln postaveným chuovým programem pod názvem  E.T. Mascaramel. Pod tímto oznaením se skrýval výluh východotimorské kávy tvoený krémovým karamelem s pídavkem mascarpone a zdobený amarettinovými sušenkami (.2)



Odborná  porota ve sloení Jií Štpánek, Milan Macháek a Radek Fiala hodnotila 40 % chu, 20 % kreativitu, 20 % strukturu a 20 % prezentaci ve vitrín.

Milan BLATNÝ z pojízdné zmrzlinárny nazvané „Boský kopeek“ krystalizující do pamti Bran jako proslulá postava s tíkolkovou zmrzlinou, vsadil vše na svj tradiní veganský produkt sestávající z kompozice sezam, macadam, yuza, erný sezam, poppy semínka, tonkové fazole, kdy povrch tvoila ozdoba z limetkového kaviáru a kandovaného šeíku (.3)

Zástupce brnnské Aidy Stanislav FURCH se rozhodl pro malinový sorbet s limetkou a okoládou (.4).

Pani Jarmila Böhmové ze stejnojmenné cukrárny u Böhm v Havíov, byla pi soutní tvorb ovlivnna vzpomínkami na pobyt na eckém ostrov Zakynthos a tomu pizpsobila námt soutní tvorby. Ostatn suroviny ecký jogurt, maracuja a pistácie, hovoí výmluvnou eí jako i chu jejího soutního píspvku (.5).

- pokraování píšt -


Vytisknuto dne 25.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku