Cukrář.cz

Reklama



Cukrářské postřehy

10.04.2019 | Autor: | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Jak zamezit tvoření chuchvalců při výrobě kuléru?

Při zhotovování cukrového kuléru se často stává, že cukr při přelévání vody zchuchvalcovatí. Musí se pak vynaložit mnoho času nato, aby se kousky opět rozvařily a aby se kulér stal hladký. Tomu zamezíme, přidáme-li do páleného cukru před přilitím vody trochu amonia.
 

Belgický tisk nabádá vždy omývat plechovky s nápoji

Před napitím vždy umyjte plechovku, která nápoj obsahuje. Pitva nedávno záhadně zesnulé osoby totiž ukázala, že oběť se napila z plechovky, která byla potřísněna krysí močí, která je prudce jedovatá, napsal dnes belgický deník La Libre Belgique bez uvedení jména firmy a místa tragédie.
List upřesnil, že tato moč obsahuje smrtelně jedovaté mikrospirochety rodu Leptospira. Nápoje v plechovkách zůstávají často před dopravením do obchodu ve skladech, kde se pohybují krysy. S žádným čištěním se přitom nepočítá před jejich uvedením do prodeje, napsal tento nejvýznamnější valonský deník.
S odvoláním na odborníky poznamenal, že mnohé plechovky s nápoji jsou pokryty větším množstvím bakterií a choroboplodných zárodků než veřejné záchodky! "Nezapomínejte proto je vždy umýt vodou a dobrým čistícím prostředkem dříve, než je přiložíte ke rtům," upozornil list.

 

Vodní prach (rozprašovač vody na zboží)

Velice praktické nářadí je rozprašovač, jaký bývá používán v květinářstvích nebo u holičů. Jím můžeme vytvořit nejjemnější mlhovinu nebonejvětší vlhkost, dle potřeby. Zkropení vysoko vykynutých kvasnicových koláčů, vánoček, bochníčků, jež mají být sypány, obstará rozprašovač lépe, než nejjemnější tah štětcem. Koná též dobré služby při vykládání malých formiček na pečení. Je-li těsto trochu tuhé a vespod pomoučněné a nedá se dobře klást, postačí přestříknutí formiček rozprašovačem a těsto drží bezvadně.
 

Lískové oříšky

Jsou to plody většinou divoce rostoucího lískového keře, vyskytující se po celé Evropě, severní Asii a Japonsku, jejichž kvalita je různá. Nejlepší druhy lískových oříšků pochází většinou z Levanty. Oříšky s Itálie, Sicílie, Španělska a Francie se zdaleka nemohou rovnat jakostí, zdravým plodům ze severního pobřeží Malé Asie. V těchto krajích rostou lískové keře v kopcích, většinou se však pěstují na plantážích. Nevyžadují příliš velkou obsluhu a dozrávají v měsíci srpnu. Na zvláštních strojích se lískové oříšky zbavují skořápky a rovněž se třídí podle velikosti jader. Lískové oříšky obsahují: 63% tuku, 17,41% bílkovin, 8,50% škrobu, 2,50% minerálních látek. Co se výživnosti týká, 1 kg oříšků se rovná 1kg masa. Z těchto vysoce olejnatých plodů, lze získat přes 50% velmi jemného oleje, který se dá použít při výrobě čokolády. Lískové oříšky se v cukrářství používají k různým účelům, buď syrové nebo pražené, mleté či hoblované, sekané a půlené, ale také i celé. Pražení oříšků: Nejlepší způsob je nasypat oříšky v tenké vrstvě na plechy s okrajem dát do mírné ne příliš horké pece a s občasným přehrnutím pražit tak dlouho, až obdrží zlatožlutou barvu a slabé hnědé slupky na oříškách popraskají. Pak se nasypou na hrubé síto a rukama je v sítě třeme a zbavíme je tak slupek. Potřebujeme-li pražené oříšky sekané nebo hoblované, je lépe nejprve oříšky nasekat či nahoblovat a potom pražit, protože předem pražené oříšky se při sekání neb hoblování příliš drtí.

Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.