�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Cukrsk postehy

Autor:
Datum vyd�n�: 10.04.2019
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3480

Pi zhotovovn cukrovho kulru se asto stv, e cukr pi pelvn vody zchuchvalcovat. Tomu zamezme, pidme-li do plenho cukru ped pilitm vody trochu amonia.

Jak zamezit tvoení chuchvalc pi výrob kuléru?

Pi zhotovování cukrového kuléru se asto stává, e cukr pi pelévání vody zchuchvalcovatí. Musí se pak vynaloit mnoho asu nato, aby se kousky opt rozvaily a aby se kulér stal hladký. Tomu zamezíme, pidáme-li do páleného cukru ped pilitím vody trochu amonia.
 

Belgický tisk nabádá vdy omývat plechovky s nápoji

Ped napitím vdy umyjte plechovku, která nápoj obsahuje. Pitva nedávno záhadn zesnulé osoby toti ukázala, e ob se napila z plechovky, která byla potísnna krysí moí, která je prudce jedovatá, napsal dnes belgický deník La Libre Belgique bez uvedení jména firmy a místa tragédie.
List upesnil, e tato mo obsahuje smrteln jedovaté mikrospirochety rodu Leptospira. Nápoje v plechovkách zstávají asto ped dopravením do obchodu ve skladech, kde se pohybují krysy. S ádným ištním se pitom nepoítá ped jejich uvedením do prodeje, napsal tento nejvýznamnjší valonský deník.
S odvoláním na odborníky poznamenal, e mnohé plechovky s nápoji jsou pokryty vtším mnostvím bakterií a choroboplodných zárodk ne veejné záchodky! "Nezapomínejte proto je vdy umýt vodou a dobrým istícím prostedkem díve, ne je piloíte ke rtm," upozornil list.

 

Vodní prach (rozprašova vody na zboí)

Velice praktické náadí je rozprašova, jaký bývá pouíván v kvtinástvích nebo u holi. Jím meme vytvoit nejjemnjší mlhovinu nebonejvtší vlhkost, dle poteby. Zkropení vysoko vykynutých kvasnicových kolá, vánoek, bochník, je mají být sypány, obstará rozprašova lépe, ne nejjemnjší tah šttcem. Koná té dobré sluby pi vykládání malých formiek na peení. Je-li tsto trochu tuhé a vespod pomounné a nedá se dobe klást, postaí pestíknutí formiek rozprašovaem a tsto drí bezvadn.
 

Lískové oíšky

Jsou to plody vtšinou divoce rostoucího lískového kee, vyskytující se po celé Evrop, severní Asii a Japonsku, jejich kvalita je rzná. Nejlepší druhy lískových oíšk pochází vtšinou z Levanty. Oíšky s Itálie, Sicílie, Španlska a Francie se zdaleka nemohou rovnat jakostí, zdravým plodm ze severního pobeí Malé Asie. V tchto krajích rostou lískové kee v kopcích, vtšinou se však pstují na plantáích. Nevyadují píliš velkou obsluhu a dozrávají v msíci srpnu. Na zvláštních strojích se lískové oíšky zbavují skoápky a rovn se tídí podle velikosti jader. Lískové oíšky obsahují: 63% tuku, 17,41% bílkovin, 8,50% škrobu, 2,50% minerálních látek. Co se výivnosti týká, 1 kg oíšk se rovná 1kg masa. Z tchto vysoce olejnatých plod, lze získat pes 50% velmi jemného oleje, který se dá pouít pi výrob okolády. Lískové oíšky se v cukráství pouívají k rzným úelm, bu syrové nebo praené, mleté i hoblované, sekané a plené, ale také i celé. Praení oíšk: Nejlepší zpsob je nasypat oíšky v tenké vrstv na plechy s okrajem dát do mírné ne píliš horké pece a s obasným pehrnutím prait tak dlouho, a obdrí zlatolutou barvu a slabé hndé slupky na oíškách popraskají. Pak se nasypou na hrubé síto a rukama je v sít teme a zbavíme je tak slupek. Potebujeme-li praené oíšky sekané nebo hoblované, je lépe nejprve oíšky nasekat i nahoblovat a potom prait, protoe pedem praené oíšky se pi sekání neb hoblování píliš drtí.

Vytisknuto dne 26.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku