Cukrář.cz

Reklama



Seminář GELATO UNIVERSITY CARPIGIANI

08.08.2018 | Autor: Jiří V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Společnost Eiskon je exkluzivní zástupce pro český a slovenský trh italského výrobce zmrzlinových strojů a doplňků značky Carpigiani. O velikosti a výkonosti tohoto dominantního subjektu svědčí rozměr jeho působnosti spočívající v padesátiprocentním teritoriu světového trhu strojů na produkci zmrzliny a rozličných doplňků.

Tolik ve vstupním nástinu charakteristiky světové výrobní jedničky na přípravu zmrzliny, jejíž doba vzniku se datuje rokem 1946. Nárůstem výzkumu a praktickými poznatky společnosti Carpigiani  rozšiřovala poznatkový obzor, jenž dospěl, mimo jiné, do úrovně výukového kurzu pro výrobce zmrzliny pod názvem Gelato University Carpigiani.
Místo konání se nalézalo v mateřské základně v italské Boloni, kde si kurz získal mezi tvůrci zmrzlinové pochutiny nebývalou popularitu. Nejenom tu, ale zároveň i světový věhlas, kdy se ve starobylém univerzitním městě vystřídá za rok více než 2000 zmrzlinářských kurzistů.
Zmrzlinová výuka sestává ze čtyř dnů, kdy prvé tři dny mají teoretickou dopolední studijní náplň. Zbylá polovina denního cyklu byla věnována praktické výuce ve firemní laboratoři.

Účastníci zmrzlinářského kurzu mohli nahlédnout do zákulisí tajů osobité tvorby mražené pochoutky mající svůj rodokmen již v dávných dobách rozmachu faraonského Egypta či starověkého Řecka, kdy svým základním výrobním principem výroby zůstává až dodnes.
Avšak výrobní metody současna umocněné hitem 21. století digitalizací, posouvají tuto sladkou a chladivou pohádku do maximálně možné sféry chuťového vjemu.
A o to v kurzu Gelato University Carpigiani právě šlo!
Rozsah poznatků tajemství italské zmrzliny byl účastníkům servírován prostřednictvím nezbytných pravidel receptury, počínající jejím složením, vlastní tvorbou na množinu rozličných způsobů s navýšením přidané hodnoty různých chuťových doplňků á la Italiano. Třpyt tomuto drahokamu zmrzlinářského umění dodala osobitá tvorba vycházející z krajových specialit Apeninského poloostrova, v nichž bylo možné vnímat příchuť mořského podnebí či smyslnost kouzla italských vín.
Závěrečný den ukázal prostřednictvím některých velkých domácích mistrů rozsah výrobních možností vycházejících ze zmrzlinových základů.
V namátce je možné zmínit tvorbu zmrzlinových dortů, ledňáčků působivé chuti a podob nebo doplňkových dekorací, s přídavkem směsi chuťových námětů, které jsou, a to bez nadsázky, italským mistrům geneticky zakotveny v jejich umělecky tvůrčí tvorbě.
A seminář Gelato University Carpigiani se pochopitelně nemůže obejít bez doprovodného programu majícího mnoho námětových a zároveň praktických poznatků. Jedním z mnoha byla prohlídka výrobních prostor společnosti Carpigiani s ochutnávkou nepřeberného repertoáru zmrzlinových námětů.
A když Itálie, konkrétně Boloňa, tak jak jinak než procházka historickým a malebným centrem hlavního města regionu Emilia - Romagna, které za soumraku či přístěnku prosvětlené temnoty dokáže v nitru jednotlivce rozeznít strunu svůdné italské lyriky.
Každý účastník obdržel pamětní list o absolutoriu zmrzlinářského kurzu v zemi, které udává vůdčí tón nejrozšířenější chladivé pochoutce hřejivých letních dnů.

Koho tento reportážní příspěvek naladil do sektoru zájmu se takového zážitku zúčastnit, bude mít možnost ve dvou termínech letošního roku, a to: 8. – 10. a 29. – 31. říjnového měsíce letošního roku. Prvý termín je určen začátečníkům a druhý pokročilejším zmrzlinářským tvůrcům.

Bližší informace na:

www.eiskon.cz
info@eiskon.cz
+420 724 186 444
+420 725 030 080


Dnes je středa středa 24. dubna 2024
svátek slaví Jiří, zítra Marek

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.