Cukrář.cz

Reklama



American way

09.03.2018 | Autor: Tomáš Sedláček | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

 

Je s podivem, že lidé v zemi s nedlouhou historií si dokázali vytvořit tradice ve stravování, pravda, nám Evropanům ne až tak úplně srozumitelné, ale posouzení nechám na vás.
V této velmi rozlehlé a krásné zemi život ubíhá dosti rychlým tempem, nezbývá mnoho času na přípravu jídla, hlavně ve velkých městech. Masově rozšířené komerční stravování, založené na kombinaci reklamy, barev, chemie a v poslední řadě jídla je neuvěřitelný nástroj na peníze. Jedinou výjimkou je několik svátků, kde nejde ani tak o kulinářský zážitek, jako spíše o rodinné setkání několika generací.

Na venkově, lze-li mimoměstské aglomerace takto nazvat, je už znát velký rozdíl. Najdete zde babičky pečící na neděli, vyrábějící cukroví na Vánoce, domy provoněné jablky a skořicí.
Pro nás běžné věci jsou zde naprostou výjimkou, jinými slovy, pokud jdete do cukrárny, která zde de facto jako taková neexistuje, nemáte moc šancí na výběr. Nejprve vás zarazí sladkost. Vše co je k jídlu a k pití, je v Americe sladké.
Když jsem poprvé ochutnal cheesecake, myslel jsem, že se někdo opravdu hodně spletl, příšerně osladil krémový sýr a nanesený v pěticentimetrové vrstvě na slabém piškotu ho vydává za moučník. Ten, kdo se mýlil, jsem byl já.
Po této zkušenosti jsem už opatrně hledal, jak si osladit život. Cookies, které už dávno dorazily i do Evropy, mě nenadchly, zvlášť, když si ty “tradiční” koupíte jako polotovar, doma vytlačíte z tuby, nakrájíte na kolečka a upečete podle návodu. A  máte postaráno o rodinnou zábavu na celé odpoledne. Složitější kousky, jako třeba koláč, jsou k mání výhradně v domácích kuchyních.
Krusta, v lepším případě ovocná náplň a nahoru opět krusta. Nakrájet se to prakticky nedá, chuť – pokud nedostanete dýňový koláč, je sladká a ovocná.
A zmrzlina? Tuny zmrzliny, všech možných a nemožných chutí! Můžete si dopřát i okurkovou nebo hráškovou, pokud na to máte náturu.
Pokud vám jde ale především o to, jak potěšit oči, mají umělci za velkou louží co nabídnout. Svatební dorty, většinou co kus, to pastva pro oči, v těchto případech nelitují ani peněz ani času, na rozdíl od sériové výroby někde v supermarketu. První dojem je většinou pětihvězdičkový, kazí ho jen to, že víte, nebo stačí když tušíte, co je uvnitř.
V poslední době je u lidí cítit zřetelný nárůst oblíbenosti evropských moučníků, ale povaha amerických občanů je jiná, takže před ovocnými knedlíky je a ještě dlouhou dobu bude třeba cheesecake.
Aby jste se necítili ochuzeni, přikládám několik receptů, nebojte se jich, jsou jen jiné… .

Apple Betty
je druh koláče, kde není ani gram mouky, zato strouhanky požehnané množství.

Suroviny:
5 oloupaných a očištěných jablek, 100g másla, 100g  cukru nejlépe hnědý, kůra z jednoho citrónu, skořice, muškátový oříšek, 240g strouhanky.

Postup:
Nakrájená jablka s lžičkou másla, lžičkou cukru, kůrou, špetkou muškátu a skořicí poduste do měkka a rozmixujte na pyré. Rozehřejte zbývající máslo, přisypte strouhanku a cukr. Opékejte dokud strouhanka nezezlátne. Do zapékací misky o objemu cca1 litru dejte 1/3 strouhanky, na ni polovinu jablek, opět strouhanku, jablka a nahoru poslední třetinu strouhanky. Pečte při 180°C asi 20 minut.


New York Cheesecake
Náplň do klasické koláčové krusty

750g krémového sýra, 250g cukru, 30g hladké mouky, kůra z citrónu a pomeranče,
4 vejce, 175ml smetany.

Postup:
Sýr, cukr, mouku a kůru rozmixujte. Do hladké hmoty postupně zašlehejte vejce, přilijte smetanu a nalijte na upečenou krustu koláče. Pečte při150°C asi hodinu a půl, hmota by měla postupně skoro ztuhnout. Otevřete dvířka trouby, nechte vychladnout a poté přemístěte do chladničky na několik hodin.


Hrášková zmrzlina
odvážnému štěstí přeje, ovšem budete potřebovat domácí výrobník zmrzliny

Suroviny:
470g vyloupaného sladkého hrášku (asi 1,5kg lusků), 250 ml mléka, 90g cukru,
250ml smetany ke šlehání, lístky máty, štáva z jedné lunetky.

Postup:
Hrášek, mléko, cukr a mátu přiveďte k varu, ztlumte a na mírném ohni při občasném zamíchání nechte rozvařit, cca 25 minut. Vzniklou směs vložte do mixéru a přidejte smetanu a mixujte na velmi hladkou hmotu, kterou prolisujte přes jemný cedník a přidejte limetkovou šťávu. V nerezové míse nechte asi 2 hodiny v mrazničce, potom směs zmrazte ve výrobníku zmrzliny.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.