�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


American way

Autor: Tom Sedlek
Datum vyd�n�: 09.03.2018
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3320

V posledn dob je u lid ctit zeteln nrst oblbenosti evropskch mounk, ale povaha americkch oban je jin, take ped ovocnmi knedlky je a jet dlouhou dobu bude teba cheesecake.

 

Je s podivem, e lidé v zemi s nedlouhou historií si dokázali vytvoit tradice ve stravování, pravda, nám Evropanm ne a tak úpln srozumitelné, ale posouzení nechám na vás.
V této velmi rozlehlé a krásné zemi ivot ubíhá dosti rychlým tempem, nezbývá mnoho asu na pípravu jídla, hlavn ve velkých mstech. Masov rozšíené komerní stravování, zaloené na kombinaci reklamy, barev, chemie a v poslední ad jídla je neuvitelný nástroj na peníze. Jedinou výjimkou je nkolik svátk, kde nejde ani tak o kulináský záitek, jako spíše o rodinné setkání nkolika generací.

Na venkov, lze-li mimomstské aglomerace takto nazvat, je u znát velký rozdíl. Najdete zde babiky peící na nedli, vyrábjící cukroví na Vánoce, domy provonné jablky a skoicí.
Pro nás bné vci jsou zde naprostou výjimkou, jinými slovy, pokud jdete do cukrárny, která zde de facto jako taková neexistuje, nemáte moc šancí na výbr. Nejprve vás zarazí sladkost. Vše co je k jídlu a k pití, je v Americe sladké.
Kdy jsem poprvé ochutnal cheesecake, myslel jsem, e se nkdo opravdu hodn spletl, píšern osladil krémový sýr a nanesený v pticentimetrové vrstv na slabém piškotu ho vydává za mouník. Ten, kdo se mýlil, jsem byl já.
Po této zkušenosti jsem u opatrn hledal, jak si osladit ivot. Cookies, které u dávno dorazily i do Evropy, m nenadchly, zvláš, kdy si ty “tradiní” koupíte jako polotovar, doma vytlaíte z tuby, nakrájíte na koleka a upeete podle návodu. A  máte postaráno o rodinnou zábavu na celé odpoledne. Sloitjší kousky, jako teba kolá, jsou k mání výhradn v domácích kuchyních.
Krusta, v lepším pípad ovocná nápl a nahoru opt krusta. Nakrájet se to prakticky nedá, chu – pokud nedostanete dýový kolá, je sladká a ovocná.
A zmrzlina? Tuny zmrzliny, všech moných a nemoných chutí! Mete si dopát i okurkovou nebo hráškovou, pokud na to máte náturu.
Pokud vám jde ale pedevším o to, jak potšit oi, mají umlci za velkou louí co nabídnout. Svatební dorty, vtšinou co kus, to pastva pro oi, v tchto pípadech nelitují ani penz ani asu, na rozdíl od sériové výroby nkde v supermarketu. První dojem je vtšinou ptihvzdikový, kazí ho jen to, e víte, nebo staí kdy tušíte, co je uvnit.
V poslední dob je u lidí cítit zetelný nárst oblíbenosti evropských mouník, ale povaha amerických oban je jiná, take ped ovocnými knedlíky je a ješt dlouhou dobu bude teba cheesecake.
Aby jste se necítili ochuzeni, pikládám nkolik recept, nebojte se jich, jsou jen jiné… .

Apple Betty
je druh koláe, kde není ani gram mouky, zato strouhanky poehnané mnoství.

Suroviny:
5 oloupaných a oištných jablek, 100g másla, 100g  cukru nejlépe hndý, kra z jednoho citrónu, skoice, muškátový oíšek, 240g strouhanky.

Postup:
Nakrájená jablka s likou másla, likou cukru, krou, špetkou muškátu a skoicí poduste do mkka a rozmixujte na pyré. Rozehejte zbývající máslo, pisypte strouhanku a cukr. Opékejte dokud strouhanka nezezlátne. Do zapékací misky o objemu cca1 litru dejte 1/3 strouhanky, na ni polovinu jablek, opt strouhanku, jablka a nahoru poslední tetinu strouhanky. Pete pi 180°C asi 20 minut.


New York Cheesecake
Nápl do klasické koláové krusty

750g krémového sýra, 250g cukru, 30g hladké mouky, kra z citrónu a pomerane,
4 vejce, 175ml smetany.

Postup:
Sýr, cukr, mouku a kru rozmixujte. Do hladké hmoty postupn zašlehejte vejce, pilijte smetanu a nalijte na upeenou krustu koláe. Pete pi150°C asi hodinu a pl, hmota by mla postupn skoro ztuhnout. Otevete dvíka trouby, nechte vychladnout a poté pemístte do chladniky na nkolik hodin.


Hrášková zmrzlina
odvánému štstí peje, ovšem budete potebovat domácí výrobník zmrzliny

Suroviny:
470g vyloupaného sladkého hrášku (asi 1,5kg lusk), 250 ml mléka, 90g cukru,
250ml smetany ke šlehání, lístky máty, štáva z jedné lunetky.

Postup:
Hrášek, mléko, cukr a mátu pivete k varu, ztlumte a na mírném ohni pi obasném zamíchání nechte rozvait, cca 25 minut. Vzniklou sms vlote do mixéru a pidejte smetanu a mixujte na velmi hladkou hmotu, kterou prolisujte pes jemný cedník a pidejte limetkovou šávu. V nerezové míse nechte asi 2 hodiny v mraznice, potom sms zmrazte ve výrobníku zmrzliny.


Vytisknuto dne 25.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku