Reklama |
Sladovací preparáty - ano, ale s mírou!Jednou z nejdůležitějších přísad, která se používá k výrobě pečiva a zvláště tzv. jemného pečiva, je cukr. Cukr můžeme přidávat v různé formě a to: řepní (sacharózu), hroznový (glukózu), sladový (maltósu). Účinky sladovacích preparátů spočívají v účinku:
Než použijeme sladovacího přípravku musíme znát povahu lepku mouky, jíž hodláme použít k výrobě pečiva. Mohou nastat dva případy: Za a) lepek je tuhý, krátký a málo tažný. Sladovací preparát mění v tomto případě lepek na měkčí a tažnější, což je výhodné. Za b) lepek je měkký, tj. velmi tažný, a v tomto případě je přísada sladovacích preparátů nevhodná a pečivo se stává nízkým, protože lepek v sobě neudrží plyny vzniklé kvašením. Ty se hromadí pod kůrou, kde se vytváří trhliny.
Příbuzné články...
19.04.2022 Plastická čokoláda13.04.2022 Velikonoce po polsku 11.04.2022 Velikonoční macarony 09.04.2022 Velikonoční beránek 06.04.2022 Velikonoce - Oříškové řezy s vaječným koňakem [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 3. října 2024
svátek slaví Bohumil, zítra František Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |