Cukrář.cz

Reklama



GELATO WORLD TOUR na evropské úrovni / -1.

07.08.2017 | Autor: Jiří V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

 

Úspěšná a na dynamice nabývající soutěž v řemeslné zmrzlině dosáhla již své podoby mistrovství Evropy. Jí předcházela národní kola v deseti státech, z nichž to české se konalo v Úvalech u Prahy a vyhodnotilo naše tři zástupce pro evropskou Boloňu. Jmenovitě se jednalo o Jiřího HOCHMANNA z MOCCACAFE Tábor, Karla VALENTU – ze  SANI AUTHENTIC ITALIAN GELATO, PRAHA a Jitku Strnadovou z plzeňské cukrárny Kolombina. Tedy smíšená trojice pod českou standartou odjížděla obhájit svůj vydobytý post reprezentanta České republiky do starobylého města Boloně, které bylo předurčeno stát se mezičlánkem mezi národním kolem a podzimním zmrzlinářským vrcholem ve statusu mistrovství světa v přímořském Rimini. Pro úplnost lze navíc uvést, že Boloňa nepatří mezi italské městské giganty typu Řím či Miláno apod., kdy zaujímá až jedenáctou příčku v seznamu lidnatosti, ale může se pochlubit přítomností význačných podniků, kdy kromě Carpigiani, zde nalezneme i značky špiček motoristického průmyslu např. sportovně luxusních vozů Lamborgini či světovou motocyklovou značku Ducati.

Soutěž se konala ve výrobních prostorách CARPIGIANI GELATO UNIVERZITY.
Rozehrát zmrzlinářskou tvorbu pod dohledem světových arbitrů, jejichž tváře zdobí nejeden cukrářský šampionát, je hrou vyžadující nadměrnou koncentraci při své tvorbě, silné duševní napětí, ale i obhájení své tvorby v anglickém jazyce. Což je v dnešku již obvyklá norma na kterémkoliv světovém soutěžním podujení, bez ohledu na oborovou příslušnost.

Každý z účastníků evropského mistrovství musel předstoupit před komisi sestávající ze čtrnácti členů, z nichž čtyři byli hlavní a seděli v samostatné řadě a za nimi byla desítka, řekněme přísedících. Kromě toho náleželo k hodnotícímu stavu okteto dalších rozhodčích, kterými byli odborní novináři.

Kvarteto „starších“ pak každého adepta proklepalo od hlavy k patě velmi odbornými dotazy a je nabíledni, že svou odpovědí, i třeba přes kvalitní práci, mohl dotyčný odcházet s nějakou tou ztrátou bodů.
Ti nejúspěšnější soutěžící pak postoupili do mistrovství světa do proslulého letoviska v Rimini, kde se pořádá populární a nejlepší cukrářský veletrh světa SIGEP.

A jak vše dopadlo, kdo byl nejúspěšnější, jak si vedli čeští zástupci?
Tak to vše se dozvíte v dalších dvou částech trojdílné reportáže pod názvem
GELATO WORLD TOUR na evropské úrovni.

  • pokračování -   

Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.