Cukrář.cz

Reklama



Pardubická soutěž cukrářů a perníkářů

21.10.2002 | Autor: Dr. Jitka Hladká | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

10. - 12.10.2002 se konala v Pardubicích soutěž cukrářů a perníkářů
Mezi velkým množstvím různých soutěží cukrářů se dá říci, že naše soutěž "O pohár  NESTLÉ Česko s.r.o. " , která byla v letošním roce již 5. ročníkem, se stává  tradiční jak pro školy, kde se vychovávají cukráři, tak pro Hotelové školy, ale i pro cukráře a perníkáře profesionály. Do Pardubic jezdí nám věrní, kteří sem opravdu jezdí soutěžit každým rokem. Podle mého názoru je to soutěž pohodová, dotovaná díky generálního sponzora čokoládoven NESTLÉ Praha velice pěknými cenami a pozornostmi pro všechny soutěžící. Nízké startovné je také jedním z kladů.

Letošní ročník byl vyhlášen ve 4 kategoriích:
CP - 1   Dospělí - cukráři, perníkáři -
Dovezený výstavní cukrářský (perníkářský) exponát dle vlastní úvahy. Neomezuje se ani námět ani hmotnost.

CP - 2   Bez rozdílů věku - cukrář, perníkář -
Dovezený cukrářský (perníkářský ) výrobek, s námětem plochodrážního závodu "Zlatá přilba). Neomezuje se hmotnost ani zpracování

CP - 3
 Dospělí - pódiové vystoupení profesionálů perníkářů
Zdobení dvou stanovených tvarů (vlastní námět a velikonoční téma) na pódiu

CP - J Junioři do 21 let - cukrář, perníkář

1. Cukrářský výrobek na téma "Dopravní prostředek"
2. Zdobení perníkových tvarů (2 ks) na pódiu

Letos poprvé byla vyhlášena soutěž i pro amatéry - neprofesionály bez rozdílu věku. Bohužel se zatím nikdo nepřihlásil, ale věřím, že příští rok budou soutěžit i šikovné děti.
Hodnotitelská porota byla tvořena odborníky, předsedkyní byla paní Mirka Slavíková -sugar artist, která po ukončení soutěže na pódiu, zhodnotila s přítomnými soutěžícími jednotlivé soutěžní práce a řekla připomínky.
Zhodnocení úrovně jednotlivých výstavních exponátů - soutěž má vzestupnou tendenci. Ne jen dospělých, ale hlavně našich juniorů, kteří se teprve učí tento tak nádherný umělecký obor.
I bezvadná organizace soutěže přispívá ke spokojenosti jak hlavních vystavovatelů a organizátorů  PVV, s.r.o. Pardubice a SETPUS Hradec Králové i účastníků soutěže.
Jako odborný garant soutěže dám návrh, aby pro příští rok byli odděleni cukráři od perníkářů. Velice těžko se hodnotily exponáty ryze perníkářské a cukrářské vedle sebe v jedné kategorii.

Výsledky soutěže:
v kat. CP 1 - volné téma -
zvítězil perníkový betlem od paní Němečkové z firmy JAJA, na druhém místě se umístily dvě soutěžící p. Lapešová a Svobodová ze školy v Třebíči, na třetím místě sl.Zuzana Purschová, která přijela až z Březové.
v kat. CP - 2 - námět "Zlatá přilba". Z této kategorie se umístila p. Marie Vršecká jako absolutní vítězka, protože její opravdu zlatá přilba se klidně mohla použít na dekorování vítěze. Jiné pojetí vytvořil p. Janoš, kdy z perníku a glazury v bleděmodré barvě vytvořil jezdce v typickém posezu a též zlatou přilbu - vše z perníku. Dále se umístily Kateřina Cempírková a sl.Kocourková, které vytvořily  fantazii na dané téma z griliáže.
V soutěži profesionálů se podělily o tři ceny zaměstnankyně firmy JAJA : Kutová, Burdová, Rychtaříková.
U junioru si nejlépe vedla Lucie Entová s Labské hotelové školy a SOU v Pardubicích jak ve vytvořeném "dopravním balonu", tak ve zdobení perníku. Na druhém místě byla žákyně ze školy ve Smiřicích Jiřina Strnadová a na třetím místě Jana Bařáková ze Vsetína.
V hodnocení diváků měly nejvíce hlasů dívky z SPŠPT Pardubice Kateřina Horálková a Burkoňová Šárka.

Dr. Jitka Hladká - odborný garant soutěže


Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.