Cukrář.cz

Reklama



Jak připravit správně kávu

20.04.2017 | Autor: red. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Konvice

I když většina lidí dává při přípravě kávy přednost porcelánu nebo kameninovým konvicím, jsou starodávné emailové konvice zcela vhodné.
Nádoba by se měla ohřát a přidána středně umletá káva s právě takovým množstvím horké vody, aby navlhčila usazeninu. Po jedné minutě by se měla přidat zbývající voda a směspromíchat. Káva by se měla odstavit alespoň na 4 minuty, přičemž se konvice udržuje teplá. Při nalévání je vhodné používat sítko. Užívá se přibližně jedna vrchovatá kávová lžička na osobu.

Konvice s ucpávkou /Cafetiere/

Konvice s ucpávkou/plunžrem/ je moderní verzí standardní konvice, která je navržena tak, aby zadržela kávovou sedlinu při nalévání. Je to velmi jednoduchá použitelná metoda.
Nádoba by měla být zahřána předtím než se přidá mírně vrchovatá lžička kávy na osobu. Plunž by měl být zvednut, když se nádoba plní vodou. Směs by se měla promíchat a ponechat 3 - 5 minut než se plunž pečlivě stlačí dolů.

Perlokátor

Středně umletá káva se umístí do kávového koše a do nádoby se přidá studená čerstvá voda. Zapne se ohřívač a nechá se proběhnout jeden vařící cyklus. Opakování cyklu by mělo nepříznivý účinek na připravovaný nápoj. Použije se jedna mírně vrchovatá lžička na šálek.
Automatický filtrovací přístroj
Mělo by se postupovat podle pokynů výrobce. Užívejte vždy jemně umletou kávu pro filtr, a to asi jednu zarovnanou malou lžičku kávy na osobu.Kontejnér který drží umletou kávu, by měl protřepáním vytvořit vyrovnanou vrstvu kávy. Jakmile se jednou zapne, uvaří stroj automaticky kávu a bude ji udržovat horkou. Uvařená káva by se měla zkonzumovat do půl hodiny.

Konvice na kapanou kávu

Tyto filtrační kávovary využívají stejné principy jako automatické přístroje. Do filtračního papírku by se měla odměřit jemná káva pro filtraci a navlhčena vodou právě po varu. Po několika vteřinách se přidá zbývající voda a káva prokape do šálku nebo konvice.

Jednošálkové filtry

Tyto filtry představují snadnou metodu, jak připravit černou kávu, aniž by bylo zapotřebí nějaké zvláštní zařízení. Přesné množství čerstvě umleté kávy se drží mezi dvěma filtračními papírky na dně držáku. Držák se umístí na šálek a přidá se voda právě z varu na vyznačenou úroveň. Je zde víčko na zakrytí držáku a udržení tepla a aroma. Jakmile voda protekla filtrem, držák se odejme.

Instatní rozpustná káva

Čerstvě studenou vodu přivedeme do varu a nalijeme na kávu, která je právě odstavena z varu. Obvykle se na jednu osobu použije jedna vrchovatá lžička.
 

Skladovaní kávy

Doporučuje se, aby se umletá káva uchovávala ve vzduchotěsném kontejneru ve studené a suché atmosféře /ideální je lednice/. Zrna i mletá káva si pokazí příchuť i aroma, jestliže jsou vystaveny vzduchu. V ideálním případě by mletá káva měla být spotřebována během dvou týdnů po otevření balíčku.
Většina pražírenských závodů balí svou mletou kávu do vakuových obalů, které vylučují přístup vzduchu a tak udržují kávu dokonale čerstvou do doby, než se balíček otevře.

Správné mletí pro tyto typy přístrojů:

Konvice - středně umletá
Plunžr/Cafetiere - středně umletá
Perlokátor - středně umletá
Automat. filtrovací
přístroj - jemně umletá
Překapávací filtr - jemně umletá
Přístroj espresso - velmi jemně umletá
Turecká/řecká - v prášku


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.