�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Jak pipravit sprvn kvu

Autor: red.
Datum vyd�n�: 20.04.2017
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3230

Umlet kva by se mla uchovvat ve vzduchotsnm kontejneru v chladu a suchu /ideln je lednice/. Zrna i mlet kva si pokaz pchu i aroma, jestlie jsou vystaveny vzduchu. V idelnm ppad by mlet kva mla bt spotebena do dvou tdn.

Konvice

I kdy vtšina lidí dává pi píprav kávy pednost porcelánu nebo kameninovým konvicím, jsou starodávné emailové konvice zcela vhodné.
Nádoba by se mla ohát a pidána stedn umletá káva s práv takovým mnostvím horké vody, aby navlhila usazeninu. Po jedné minut by se mla pidat zbývající voda a smspromíchat. Káva by se mla odstavit alespo na 4 minuty, piem se konvice udruje teplá. Pi nalévání je vhodné pouívat sítko. Uívá se piblin jedna vrchovatá kávová lika na osobu.

Konvice s ucpávkou /Cafetiere/

Konvice s ucpávkou/plunrem/ je moderní verzí standardní konvice, která je navrena tak, aby zadrela kávovou sedlinu pi nalévání. Je to velmi jednoduchá pouitelná metoda.
Nádoba by mla být zahána pedtím ne se pidá mírn vrchovatá lika kávy na osobu. Plun by ml být zvednut, kdy se nádoba plní vodou. Sms by se mla promíchat a ponechat 3 - 5 minut ne se plun peliv stlaí dol.

Perlokátor

Stedn umletá káva se umístí do kávového koše a do nádoby se pidá studená erstvá voda. Zapne se ohíva a nechá se probhnout jeden vaící cyklus. Opakování cyklu by mlo nepíznivý úinek na pipravovaný nápoj. Pouije se jedna mírn vrchovatá lika na šálek.
Automatický filtrovací pístroj
Mlo by se postupovat podle pokyn výrobce. Uívejte vdy jemn umletou kávu pro filtr, a to asi jednu zarovnanou malou liku kávy na osobu.Kontejnér který drí umletou kávu, by ml protepáním vytvoit vyrovnanou vrstvu kávy. Jakmile se jednou zapne, uvaí stroj automaticky kávu a bude ji udrovat horkou. Uvaená káva by se mla zkonzumovat do pl hodiny.

Konvice na kapanou kávu

Tyto filtraní kávovary vyuívají stejné principy jako automatické pístroje. Do filtraního papírku by se mla odmit jemná káva pro filtraci a navlhena vodou práv po varu. Po nkolika vteinách se pidá zbývající voda a káva prokape do šálku nebo konvice.

Jednošálkové filtry

Tyto filtry pedstavují snadnou metodu, jak pipravit ernou kávu, ani by bylo zapotebí njaké zvláštní zaízení. Pesné mnoství erstv umleté kávy se drí mezi dvma filtraními papírky na dn dráku. Drák se umístí na šálek a pidá se voda práv z varu na vyznaenou úrove. Je zde víko na zakrytí dráku a udrení tepla a aroma. Jakmile voda protekla filtrem, drák se odejme.

Instatní rozpustná káva

erstv studenou vodu pivedeme do varu a nalijeme na kávu, která je práv odstavena z varu. Obvykle se na jednu osobu pouije jedna vrchovatá lika.
 

Skladovaní kávy

Doporuuje se, aby se umletá káva uchovávala ve vzduchotsném kontejneru ve studené a suché atmosfée /ideální je lednice/. Zrna i mletá káva si pokazí píchu i aroma, jestlie jsou vystaveny vzduchu. V ideálním pípad by mletá káva mla být spotebována bhem dvou týdn po otevení balíku.
Vtšina praírenských závod balí svou mletou kávu do vakuových obal, které vyluují pístup vzduchu a tak udrují kávu dokonale erstvou do doby, ne se balíek oteve.

Správné mletí pro tyto typy pístroj:

Konvice - stedn umletá
Plunr/Cafetiere - stedn umletá
Perlokátor - stedn umletá
Automat. filtrovací
pístroj - jemn umletá
Pekapávací filtr - jemn umletá
Pístroj espresso - velmi jemn umletá
Turecká/ecká - v prášku


Vytisknuto dne 27.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku