Cukrář.cz

Reklama



Marcipán a drobné rady s jeho výrobou

18.04.2017 | Autor: Josef Holub | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Stejnoměrné stříkání marcipánových vajec

Jedinou ozdobou marcipánových vajec a některých jiných předmětů z marcipánu nebo pěny je často jenom stříkání. Stříkání provádíme pomocí malého kartáčku na předměty v řadě urovnané. Při tom přejíždíme prstem po kartáčku. Aby ale vajíčka byla rychleji a stejnoměrně stříkána, držíme nad nimi mřížku s malými otvory a kartáčkem po ní stejnoměrně přejíždíme. Kartáček musí být namočen v té barvě, jak chceme mít předměty stříkané.

Rychlé barvení marcipánového ovoce žlutavého

Při zhotovení marcipánového ovoce, jehož základní barva je žlutá, doporučuje se ovoce jako jablka a hrušky ap. jenom patřičně přibarvit a potom žlutě zbarveným marcipánovým lakem olakovati. Tím obdrží ovoce velice čistý vzhled a zhotovení jde značně rychleji.

Trvalý lesk marcipánového ovoce

Na výstavách hlavní efekt marcipánového ovoce spočívá v lesku. Toho dosáhneme, když dobře nahřejeme a potom slabě potřeme tekutým čistým kakaovým máslem.

Zabránění padání marcipánového ovoce ze špejle při máčení v čokoládě

Při potahování marcipánových vajíček, švestek a třešní, spadávají tyto, když je vytahujeme z máčené hmoty, velice snadno se špejlí, což obyčejně znamená ztrátu času. Tomu odpadávání lze zamezit, ponoříme-li špejli před zapíchnutím do předmětu do tekutého kakaového másla nebo čokolády.

Zužitkování marcipánových odpadků

V době povelikonoční a povánoční hrají marcipánové odpadky a neprodané marcipánové zboží velkou úlohu. Tyto věci z marcipánu zužitkujeme prakticky s užitkem, když je rozstrouháme a zapracujeme do krokantu. Vezmeme k tomu 1/3 marcipánových odpadků a 2/3 ořechů. Zboží (tyčinky apod.) se tím nijak neznehodnotí. Naopak, příchutí mandlí z marcipánu se kvalita ořechových krokantů jen pozvedne.

Marcipánové houby

Abychom zhotovili malé, jednoduché marcipánové houbičky a sice pohodlnějším a rychlejším způsobem nežli dosud, použijeme k tomu láhve s malou výdutí ve dně. Tuto potřeme olejem , tvoříme stejné marcipánové kousky o něco špičatější nežli vejce, položíme na výdutí láhve a přitiskneme rukou.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 25. dubna 2024
svátek slaví Marek, zítra Oto

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.