�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Marcipán a drobné rady s jeho výrobou

Autor: Josef Holub
Datum vyd�n�: 18.04.2017
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3228

Pøi potahování marcipánových vajíèek apod., spadávají tyto, když je vytahujeme z máèené hmoty, velice snadno se špejlí, což obyèejnì znamená ztrátu èasu. Tomu odpadávání lze zamezit, ponoøíme-li špejli pøed zapíchnutím do pøedmìtu do teku

Stejnomìrné støíkání marcipánových vajec

Jedinou ozdobou marcipánových vajec a nìkterých jiných pøedmìtù z marcipánu nebo pìny je èasto jenom støíkání. Støíkání provádíme pomocí malého kartáèku na pøedmìty v øadì urovnané. Pøi tom pøejíždíme prstem po kartáèku. Aby ale vajíèka byla rychleji a stejnomìrnì støíkána, držíme nad nimi møížku s malými otvory a kartáèkem po ní stejnomìrnì pøejíždíme. Kartáèek musí být namoèen v té barvì, jak chceme mít pøedmìty støíkané.

Rychlé barvení marcipánového ovoce žlutavého

Pøi zhotovení marcipánového ovoce, jehož základní barva je žlutá, doporuèuje se ovoce jako jablka a hrušky ap. jenom patøiènì pøibarvit a potom žlutì zbarveným marcipánovým lakem olakovati. Tím obdrží ovoce velice èistý vzhled a zhotovení jde znaènì rychleji.

Trvalý lesk marcipánového ovoce

Na výstavách hlavní efekt marcipánového ovoce spoèívá v lesku. Toho dosáhneme, když dobøe nahøejeme a potom slabì potøeme tekutým èistým kakaovým máslem.

Zabránìní padání marcipánového ovoce ze špejle pøi máèení v èokoládì

Pøi potahování marcipánových vajíèek, švestek a tøešní, spadávají tyto, když je vytahujeme z máèené hmoty, velice snadno se špejlí, což obyèejnì znamená ztrátu èasu. Tomu odpadávání lze zamezit, ponoøíme-li špejli pøed zapíchnutím do pøedmìtu do tekutého kakaového másla nebo èokolády.

Zužitkování marcipánových odpadkù

V dobì povelikonoèní a povánoèní hrají marcipánové odpadky a neprodané marcipánové zboží velkou úlohu. Tyto vìci z marcipánu zužitkujeme prakticky s užitkem, když je rozstrouháme a zapracujeme do krokantu. Vezmeme k tomu 1/3 marcipánových odpadkù a 2/3 oøechù. Zboží (tyèinky apod.) se tím nijak neznehodnotí. Naopak, pøíchutí mandlí z marcipánu se kvalita oøechových krokantù jen pozvedne.

Marcipánové houby

Abychom zhotovili malé, jednoduché marcipánové houbièky a sice pohodlnìjším a rychlejším zpùsobem nežli dosud, použijeme k tomu láhve s malou výdutí ve dnì. Tuto potøeme olejem , tvoøíme stejné marcipánové kousky o nìco špièatìjší nežli vejce, položíme na výdutí láhve a pøitiskneme rukou.


Vytisknuto dne 24.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku