Cukrář.cz

Reklama



Suchý led

29.04.2016 | Autor: red. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Suchý led byl vynalezen na počátku minulého století v Indii vojenským lékařem. Je to ztuhlý plyn (kysličník uhličitý), kdežto obyčejný led je ztuhlá voda. Suchý led je o 60 °C studenější než obyčejný led. Používal se k přidávání do šlehané smetany a bílků ke zvýšení soudržnosti.Byl též dříve hodně využíván ve zmrzlinových strojích. Jedná se o tuhý kysličník uhličitý, který se stále vypařuje, aniž taje. Suchý led se vypařuje na útraty tepla přechovávaných potravin, které se tím drží na potřebných nízkých teplotách.

Plyn pod vysokým tlakem zkapalní a pak se mrazí do ledových bloků. Jeho teplota je - 80 °C, a při jeho manipulaci musíme používat rukavice. Hodíme-li kus ledu do vody, klesá ke dnu protože je téměř o polovinu těžší než voda. Ve vodě, ale i na vzduchu dojde k vypařování, kdy se mění v plyn a z vody vystupují bublinky vyvolávající dojem, jako kdyby se vařila voda. Na suchu po vypaření suchého ledu nezůstane žádná vlhkost.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.