�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Suchý led

Autor: red.
Datum vyd�n�: 29.04.2016
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3175

Jedná se o tuhý kyslièník uhlièitý, který se stále vypaøuje, aniž taje. Suchý led se vypaøuje na útraty tepla pøechovávaných potravin, které se tím drží na potøebných nízkých teplotách.

fiogf49gjkf0d

Suchý led byl vynalezen na poèátku minulého století v Indii vojenským lékaøem. Je to ztuhlý plyn (kyslièník uhlièitý), kdežto obyèejný led je ztuhlá voda. Suchý led je o 60 °C studenìjší než obyèejný led. Používal se k pøidávání do šlehané smetany a bílkù ke zvýšení soudržnosti.Byl též døíve hodnì využíván ve zmrzlinových strojích. Jedná se o tuhý kyslièník uhlièitý, který se stále vypaøuje, aniž taje. Suchý led se vypaøuje na útraty tepla pøechovávaných potravin, které se tím drží na potøebných nízkých teplotách.

Plyn pod vysokým tlakem zkapalní a pak se mrazí do ledových blokù. Jeho teplota je - 80 °C, a pøi jeho manipulaci musíme používat rukavice. Hodíme-li kus ledu do vody, klesá ke dnu protože je témìø o polovinu tìžší než voda. Ve vodì, ale i na vzduchu dojde k vypaøování, kdy se mìní v plyn a z vody vystupují bublinky vyvolávající dojem, jako kdyby se vaøila voda. Na suchu po vypaøení suchého ledu nezùstane žádná vlhkost.


Vytisknuto dne 26.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku