Cukrář.cz

Reklama



Tvoříme plundrové těsto

22.2.2013 | Autor: Tomáš Sedláček | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Jeho charakteristiku lze shrnout do věty, že plundrové těsto je v podstatě kynuté listové těsto. Jedná se o několik vrstev skládaných těst, která opakovaně vyvalujeme a překládáme. Plundrová těsta se vyznačují vyšším obsahem tuku. Tato těsta  a výrobky z něho jsou hodně rozšířena v zemích jižní Evropy, ale dosáhla své obliby rovněž v Německu a Rakousku.

400 g polohrubé mouky
1/4 l mléka
2 vejce
20 g droždí
2 polévkové lžíce cukru
špetka soli
200 g másla
mouka na podsypani


Z droždí, cukru a trošky vlažného mléka uděláme kvásek, vmícháme do mouky, přidáme vejce, mléko a sůl a zpracujeme těsto, které se nelepí. Necháme na pomoučněném vále přikryté utěrkou kynout.
Po vykynutí těsto vyválíme, na něj položíme máslo, přeložíme do psaníčka jako u listového těsta a vyválíme.
Necháme asi 15 minut v chladu a potom ještě 2 x překládáme a vyvalujeme.
Potom těsto vyválíme, nakrájíme čtverečky a plníme tvarohovou a makovou nádivkou. Tvarujeme do šátečku, nachame nakynout, pečeme v hodně teplé troubě.
Vetsinou se podavaji teple,


Dnes je pátek 14. května 2021
svátek slaví Bonifác, zítra Žofie

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2021 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.