Cukrář.cz

Reklama



Jakost a použitelnost vajec

25.05.2012 | Autor: | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

 

Problematika vajec, která je navýšena v poslední době nárůstem jejich ceny, má rovněž i svízele s jejich skladováním v návaznosti na hygienickou potřebnost. Vejcím je proto v tomto směru dávána větší pozornost v otázce jejich použitelnosti po určité době skladování. Jak vyplývá z následného textu, netřeba mít v tomto směru obavy, pokud dodržíme předepsané podmínky.

Jakost a použitelnost vajec je zajištěna datem použitelnosti a dodržením skladovacích podmínek.
Pracovníci Zemědělského výzkumného ústavu v Athénách a Výzkumného pracoviště pro zpracování drůbeže a jakost masa testovali jakost a funkční vlastnosti vajec během desetitýdenního skladování tzn. dlouho po 30denní normě stanovené pro skladování před prodejem.
Z výsledků vyplynulo, že při správném chlazení a zacházení mohou být vejce skladována 4 až 5 týdnů přes obvyklé datum použitelnosti (nad 30 dní).
Pokud vejce nejsou ošetřena zůstávají na nich bakterie jako salmonela a další, až do konzumace spotřebitelem. Avšak, jsou-li vejce omyta a zabalena nevyskytnou se na nich bakterie rodu Enterobacteriaceae po dobu 5 týdnů po ošetření.
Při zjišťování funkčních vlastností vajec během 10 týdnů skladování nebylo zjištěno snížení nezávadnosti, avšak snížila se schopnost zvýšit objem piškotového koláče, nebo připravit kvalitní krémovitou majonézu.


Dnes je pátek pátek 12. dubna 2024
svátek slaví Julius, zítra Aleš

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.