Cukrář.cz

Reklama



Organická zmrzlina: vysoká kvalita, lepší chuť a zaručený původ surovin

14.09.2011 | Autor: CESK, a.s. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Současný trend zdravého životního stylu jednoznačně velí konzumovat vše nejlépe v BIOkvalitě. Značka BIO se stala žádanou a je pádným argumentem proč prodávat suroviny a výrobky za mnohem vyšší ceny než konvenční produkty. Zárukou vysoké kvality by měl být prověřený původ v ekologickém zemědělství, nepřítomnost chemických konzervantů, dochucovadel a umělých barviv. Jak si na tom z pohledu BIO stojí zmrzlina? Jaké jsou rozdíly mezi konvenční a BIO zmrzlinou a jak je náročné BIOzmrzlinu vyrábět a vyplatí se to vůbec?
Zatímco v zahraničí je organická zmrzlina již zavedenou značkou, u nás si svou cestu k širšímu publiku zatím spíše hledá. Biozmrzlina totiž klade vysoké nároky, a to hlavně na suroviny. Na rozdíl od konvenčně vyráběné zmrzliny k její přípravě potřebujete certifikované BIOmléko, ovoce z  BIOprodukce, chemicky neošetřované příchutě a přírodní sladidla.


Bio versus (ne) BIO

U organických ingrediencí máme dobrý přehled o tom, odkud pochází a jakým způsobem byly vyprodukovány, na tomto principu je založena logika certifikátů BIO.  Organická zmrzlina je z tohoto důvodu zdravější, suroviny použité na její výrobu byly vyprodukovány bez syntetických pesticidů a umělých hnojiv. Například nerafinovaný třtinový cukr obsahuje na rozdíl od klasického bílého cukru vitamíny a minerály. Mléko a mléčné výrobky z konvenční produkce často obsahují chemické látky, které jsou v některých lékařských studiích dávány do souvislosti se vznikem rakoviny. Kromě zdravotních aspektů je dalším argumentem pro BIO samozřejmě také výrazně lepší chuť.

Produkce BIO zmrzliny

V zahraničí je produkce BIO zmrzliny často spojena s provozováním BIO mléčné farmy. Je zřejmé, že jako základní surovina je BIO mléko pro výrobu organické zmrzliny klíčové. Při výrobě BIO zmrzliny ale nejde pouze o produkci výrobků, které jsou organické a zdravé, ale také o rozvoj udržitelných a k životnímu prostředí přátelských způsobů provozování zemědělství.
Je evidentní, že zmrzlina jako druhotný produkt mléka a dalších přísad je zcela závislá na tom, jaká je dostupnost těchto surovin v BIOkvalitě a jaká je jejich cena. Cena zmrzliny z BIOsurovin logicky stoupá, ale při současném BIO boomu přestává být problémem, aby si tento vysoce kvalitní produkt našel svůj trh. V zahraničí už trh s BIO zmrzlinou bez problémů funguje.

Vídeňská BIOzmrzlinárna

Příkladem pro který nemusíme jít daleko je vídeňská zmrzlinárna Eis-Greißler. Ta svým zákazníkům nabízí vysoce kvalitní BIO zmrzlinu z mléka od přírodně chovaných krav, které je produktem přidružené mléčné BIO farmy. Jejich zmrzlina je vyrobena bez barviv, ochucovadel a umělých aromat. Část portfolila této zmrzlinárny je dokonce přátelská k veganům, vedle klasických druhů jako je jahodová nebo čokoládová zmrzlina nabízejí také chuťové novinky jako je příchuť kozího sýra, máslových sušenek nebo alpského karamelu.
Jak je to u nás?
Pro server biopotraviny.info shrnul svou osobní zkušenost s výrobou BIO zmrzliny Josef Chorvát z Ivanovců u Trenčína. Svou BIO zmrzlinu už prezentoval na BIO jarmarku v Brně i Praze. Podle jeho zkušeností je oblast BIO zmrzliny v Čechách a zejména na Slovensku stále velmi neprobádanou oblastí. Klíčovou komplikací je dostupnost čerstvých BIO surovin. Základem jeho zmrzliny je BIOmléko kupované v klasických hypermarketech, další ingredience zahrnují třtinový cukr v BIOkvalitě, BIO kakao, oříšky a některé druhy ovoce. Jednoznačně největší komplikací je sehnat u nás surové ovoce v BIOkvalitě, to ale lze v některých případech nahradit organickými džemy.
Tyto zkušenosti potvrzuje také Michal Černý ze společnosti CESK, a.s., který je odborníkem na zmrzlinové stroje a s výrobci zmrzliny se setkává takřka každý den: „O BIO zmrzlinu není mezi výrobci zatím takový zájem, jako na straně zákazníků. Je to proto, že čerstvé BIO suroviny nejsou pro výrobce jednoduše dostupné, jako například v zahraničí, kde je fenomén BIO v kurzu již delší dobu a BIO produkce patří k zavedeným standardům. Věřím však, že postupem času výrobci podlehnou sílícímu tlaku zákazníků a BIOzmrzlina se dostane do nabídek českých cukráren.“
Obchodní řetězce a nákup BIO zmrzliny přes internet
Zatímco v klasických cukrárnách je zmrzlina z organických surovin zatím těžko dostupná, můžeme se s ní setkat na pultech některých supermarketů nebo ji objednat přes internet.
Biozmrzlinu u nás nabízí například obchodní řetězec SPAR, který ji zařadil do své ucelené řady BIOproduktů Spar Natur* pur, která v současné době zahrnuje více než 120 výrobků.  Jinou možností, jak sehnat kvalitní BIOzmrzlinu je objednání přes internet. Ve svém internetovém portfoliu ji nabízí například pražská firma Biohome, která zásobuje pražské domácnosti čerstvými BIOpotravinami a do domu vám doručí zázvorovou, karamelovou, nebo vanilkovo – čokoládovou BIOzmrzlinu od firmy Roggenkamp Organics.
Produkce a obchod s BIOzmrzlinou u nás sice zatím není příliš rozvinutý, ale pokud můžeme soudit podle vývoje v zahraničí a všeobecného trendu zdravého BIO stravování, jedná se o segment trhu, kde se do budoucna mohou nacházet velké příležitosti. Pokud efektivně vyřešíte dodávky kvalitních BIO surovin, zbývá už jen svěřit je spolehlivé technologii kvalitního stroje na zmrzlinu, který můžete zakoupit například u společnosti CESK, a.s., předního dodavatele vybavení do gastronomických zařízení.

Dnes je čtvrtek čtvrtek 25. dubna 2024
svátek slaví Marek, zítra Oto

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.