Cukrář.cz

Reklama



Cena kakaa prudce roste, je nejdražší za poslední rok

25.01.2011 | Autor: Petr Kain | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

 

Cena kakaových bobů včera na komoditních trzích vylétla na nejvyšší úroveň od ledna 2010. Během včerejšího dopoledne se termínový kontrakt na kakaové boby s dodáním v květnu vyšplhal na newyorské burze ICE o více než pět procent až na cenu 3340 dolarů za tunu.
Příčinou byla zpráva o zákazu vývozu této komodity z Pobřeží slonoviny. Země, která je největším vývozcem bobů na světě, se v současnosti zmítá v politické krizi. Listopadové prezidentské volby sice vyhrál Alassane Ouattara, avšak předchozí prezident Laurent Gbagbo odmítá odstoupit.

Jelikož má ve svých rukou kontrolu nad infrastrukturou a přepravou kakaových bobů do vývozního přístavu, rozhodl se jej Quattara odstřihnout od tohoto hlavního zdroje příjmů. V neděli proto vyhlásil zákaz vývozu kakaových a kávových bobů.Cena základní suroviny pro výrobu čokolády okamžitě vystartovala na světových trzích prudce vzhůru. Na trhu Liffe se zvýšila o více než sedm procent a dotkla se 2269 liber (asi 64 975 Kč). Analytici se domnívají, že příčinou je především nejistota, neboť není jasné, jak dlouho napjatá situace v klíčové producentské zemi potrvá. Velkou neznámou jsou totiž Ouattarovy plány. Zákaz vývozu začal platit včera a vyhlášen byl zatím na jeden měsíc. "Pokud se zákaz podaří vynutit, ceny kakaa prorazí střechu," řekl k ohlášenému zákazu analytik investiční společnosti VM Group v Londýně Gary Mead. Jiní obchodníci však situaci zatím hodnotí s chladnější hlavou. "Exportéři nakonec budou schopni vyvážet dál. Kakao půjde tranzitem přes Ghanu nebo jiné země a ven se dostane," myslí si jeden z manažerů švýcarské společnosti Diapason Commodities Management, jehož cituje agentura Reuters.


Dnes je úterý úterý 23. dubna 2024
svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.