Cukrář.cz

Reklama



GRANDIOSO GOLD ze CHÂTEAU VALTICE

28.12.2010 | Autor: Jiří Řezáč z Větrníku | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Zlato je díky svým estetickým a fyzikálním vlastnostem jeden z výrazných prvků spojených s lidským zájmem již po dlouhá tisíciletí.
Jeho používání navyšovalo hodnoty panovníků, interiérů paláců a  chrámů, klenotů, dotvářelo půvab žen a v době technického rozvoje začalo nabývat výsadního postavení v průmyslu a zdravotnictví. Ale nejenom tam. A právě u posledně jmenovaného aspektu se specifické vlastnosti zlata promítly i do potravinářství.
Jedním z takových příkladů je „Sekt nad zlato“ pocházející z vývojové dílny vinařské společnosti CHÂTEAU VALTICE, používající rovněž název Vinné sklepy Valtice a.s., která obohatila nabídku o šumivé víno pod názvem GRANDIOSO GOLD.
Nápoj pro slavnostní příležitost poskytne uživateli neobyčejný zážitek v duálním zpodobnění, kdy po vytažení láhve sektové vizáže, se mu naskytne výjimečný pohled na vznášející se mikroskopické hoblinky ryzího, 24 karátového zdravotnického zlata. To je prvá fáze vjemu při pohledu na „Sekt nad zlato“. Tou druhou je málokomu umožněný výjimečný pocit z přímé konzumace doslovně zlatého nápoje.
Jak došlo k takové kombinaci přírodního produktu a vzácného kovu, jež lidstvo zpracovává po více než osm tisítiletí, nás zasvětí ředitel marketingu a strategie CHÂTEAU VALTICE a.s., David Šťastný.

Prvním, kdo začal tuto metodu spojení sektu a zlata u nás používat, byl pan Petrák. Jednalo se o soukromého vinaře z jižní Moravy, se specializací na sekty. Ten začal používat jemné potravinářské plátkové koloidní zlato o hodnotě 24 karátů, které se používá v lékařství.
Víno, svou podstatou léčivý nápoj, bylo ve spojitosti se zlatem v této kombinaci používáno již před dobou 5000 let v rámci tradiční čínské a indické medicíny. Jedná se o jemné šupinky zlata, které při dekorsáži sektu, spočívající v odstřelování kalu s ledem, se přidávají do nápoje.
Ředitel David Šťastný při návštěvě düsseldorfského veletrhu obdobnou kombinace nápoje a zlatého kovu spatřil v jednom výstavním pavilonu, a při dalším jeho pátrání po této výjimečné kombinaci zjistil, že zlato se od roku 1935 používá ve Spojených státech amerických jako podpůrný prostředek na léčení rakoviny. A zde došlo k inspirativnímu rozhodnutí tuto obsahovou podobu sektu zavést i ve vlastní firmě.
Šumivé víno zhotovované primárním kvašením vína se vyrábí tradiční francouzskou metodou, kvasem v láhvi, která se používá v Champagni.

Láhev sektu GRANDIOSO GOLD z produkce CHÂTEAU VALTICE je možné koupit přímo ve Valtické vinařské výrobně nebo prostřednictvím internetové nabídky či v obchodní síti Globus.
Do dnešního dne již přesáhl prodejní odbyt více než 1500 ks láhví zlatého sektu.

Tolik jedna z možnosti rozmanité nabídky naší největší vinohradnické společnosti, které v oblasti sektů, kromě „Sektu nad zlato“ uvedla na trh další pozoruhodnost šumivého vína, a to v barikového provedení, kterou je cuveé z odrůd Ryzlink rýnský a Chardonnay a 20 procent odrůdy Hibernalu z barikového zrání. Posledně jmenovaný kultivar je novou odrůdou přívlastkového charakteru s kořenitou příchutí.
Tento sekt je extra brut, jehož charakteristikou jsou 4 g zbytkového cukru, kdy tento druh sektu vytváří na českém trhu exkluzivní nabídku.


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.