Cukrář.cz

Reklama



Snese se krém na dort s marcipánem?

20.06.2010 | Autor: čtenáři | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Z dotazů a odpovědí našich čtenářů na téma, zdali se snese se krém na dort s marcipánem?

Dělala jsem dorta-podkovu z oříškového těsta a krému (nastavený moušnou kaší). Dort jsem normálně rozkrojila,potřela krémem. Na vrch dortu jsem dala krém a celý pokrila marcipánem (domácí:suš. mléko, tresť, cukr, omega...) který jsem vyválela na placku. Okraje (obvod) dortu jsem ozdobila krémem - klasicky vlnky a tak. Ale krém na marcipánu mi začal opadávat a marcipán zvlhnul, ale jentam, kde byl krém, takže obvod dortu jsem musela ozdobit místo krémem oříškama. Byla jsem zklamaná, myslela jsem, že to bude držet, ale nevim, co se s čím nesnese. Tedka bych chtěla dělat zase dort-dámské poprsí a taky bych ho chtěla pokrýt celý marcipánem, ale nevim čím povrch ozdobit, když krém nedrží. Myslela jsem, že by to mohllo jít čokoládovou polevou, jak se prodávají v obchodě a sáček se nechá rozpusit ve vodě. Nemá někdo zkušenosti? Budu vděčná za každou radu.

Já mám taky špatné zkušenosti s potahováním marcipánem, který z boků  ztéká, naposledy jsem měla potáhnutou panenku a do rána mi celá sukně ztekla (ale je pravda že jsem měla už málo marcipánu a tak byl tenký). Ozdobila jsem ji krémem. Zrovna včera jsem dělala poprsí a protože jsem měla obavu co by mi na tom marcipán udělal, tak jsem celý dort potřela štětcem s měkkým chlupem čokoládou z pytlíku co je rychletuhnoucí, naředěnou slunečnicovým olejem(pěkně se s ní pracuje, netuhne pod rukou a po ztuhnutí se dobře krájí-bílá se dá i obarvit). Použila jsem jednu bílou a asi půl pytlíku oříškové a malinko jsem to přibarvila červenou. Takže to vypadalo jako opálené tělo. Po ztuhnutí, což chvíli trvá, jsem to ozdobila růžovočerveným krémem a malými stříbrnými perličkami jsem posypala podprsenku. Z velkých udělala dvojitý náhrdelník a výsledek byl úžasný, nad má očekávání.

Marcipán by neměl do lednice přijít vůbec! Chlad ano, vlhkost ne! Opravdu vlhne cukrová složka. A když tam dáte dort s pravého marcipánu tak do rána bude vypadat jak oslizlý!! Nejvíc záleží na složení marcipánu. Vím, že se přidávají fondán (co je na polévaní větrníků) nebo glukozu - glukozový sirup.
Nebo potahují dorty K2- sice je to náhražka- spíše jako fondant, ale zato se lednici nerozteče, ale ztuhne.

Já používám k potažení dortů marcipán smíchaný s fondánem na polévání věnečků. Ovšem mám na mysli opravdový mandlový marcipán, ne náhražku ze sušeného mléka. Dá to trochu práce, než ze dvou tuhých hmot zpracuji rukama vláčnou "plastelínu", ale výborně se na cukru rozválí, je pěkně bílá a výborně se barví. Dort potírám bílým krémem, jednou jsem použila tmavou marmeládu pod svatební dort (to byl nápad!) a hmota se na jednom místě protrhla, záplatované místo bylo pořád zbarvené růžově. Tato hmota v ledničce i s krémem neudělá vůbec nic, je naprosto v pořádku i druhý den.

Marcipan se nesnáší se zelatinou - začne se též roztékat. Marcipán (použila jsem opět pravý) můžu nechat v lednici jakkoli dlouho a nic se s ním nestane, jen časem ztuhne.

Zkoušela jsem na zdobení dortu použít místo pravého marcipanu hmotu K2 - i když se mi lepila víc než marcipán, mám ji raději - líp se mi s ní pracuje a lepení jde odstranit použitím potravinářského škrobu (osobně nezkoušeno). Taky vyjde K2 levněji než kupovaný pravý marcipán. K2 tuhne mnohem rychleji a během několika dnů je tvrdá jak kámen - takže jestli chcete, aby ozdoby z K2 byly k jídlu, chce to zdobit těsne před darováním dortu....


Dnes je středa středa 24. dubna 2024
svátek slaví Jiří, zítra Marek

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.