Cukrář.cz

Reklama



Není čokoláda jako čokoláda

18.11.2009 | Autor: Karolina Kamberská | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Kultovní pochoutka vyžaduje pozornost a pečlivý zájem. Pak může být její konzumace i zdravá.

Test dobrého vkusu, učitelka života, nápoj bohů i lahůdka pro zodpovědné. To je čokoláda. Připadá vám to nadsazené? Tak někdy zkuste obdarovat skutečnou dámu velkou, nejlépe kilovou mléčnou čokoládou, s dobrými 35 procenty kakaa, ve zlatém obalu s nápisy Swiss a Luxury. Můžete se vsadit, že si vás dotyčná briskně zařadí do kategorie "buran", který v oboru rozkoší života zdolal možná tak mateřskou školku. Ne, čokoládu se nevyplatí podceňovat!
Kvalita čokolády má svá jasná pravidla. Dobrá mléčná čokoláda vždy obsahuje alespoň 40 procent kakaa. Kvalitní hořká čokoláda by měla mít optimálně kolem 70 až 80 procent kakaa a skuteční "čokoholici" nepohrdnou ani čokoládou devadesátiprocentní.
Ta už je ale poněkud riskantní stejně jako extrémní 98procentní čokoláda. Tyto velmi hořké čokolády nechutnají zdaleka každému, a pokud jde tedy o dar, nemusíte se zavděčit.
Logika věci je jednoduchá - v nekvalitních čokoládách je kakao doplňováno zbytečným množstvím cukru, tuku, emulgátorů a dalších vycpávek. Taková čokoláda je nezdravá, velmi kalorická a její chuť nemá s pravou čokoládou mnoho společného.
Všechny příznivé vlastnosti naopak najdete v čokoládě rozumně vyvážené - hodně kakaa, trochu kakaového másla na spojení, trochu cukru, malinko vanilky na vůni a malinko sójového lecitinu na vláčnost.

Nápoj bohů
Čokoláda nám připomíná ověřenou moudrost, že je správné upřednostňovat kvalitu nad kvantitou. Kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa nikdy nesníte více než pár kousků - a přesto vám dá pocit uspokojení.
Nekvalitní čokoládu, jejíž chuť není tak intenzivní, do sebe nezkušený konzument klidně nahází celou. Pak je mu těžko, má žízeň, povzbuzení rychle vystřídá únava a navíc obžerství špatnou čokoládou často končí intuitivní snahou o samoléčbu pomocí něčeho slaného (je libo třeba hamburger?).
Bonbon z kvalitní hořké čokolády je dokonalým dezertem po dobrém obědě stejně jako skvělým životabudičem uprostřed úmorného odpoledne. Stačí jeden. Vyžaduje soustředění a pozorné vychutnání.
Název Theobroma cacao (z řeckého theos - bůh a broma - nápoj) dal čokoládě v 18. století čokoládě švédský botanik Carl Linné. Nadpozemský význam ale čokoládě přisuzovali už Mayové, kteří věřili, že kakaovník patří bohům a bohové nabízejí jeho plody lidem.
Až osm metrů vysoký strom vyžaduje horko, vlhko a stín, tropický prales Střední a Jižní Ameriky je pro něj proto dokonalým prostředím.
Z mayské kultury se nám dochovala četná vyobrazení bohů provádějících náboženské rituály s kakaovými boby. Mayové byli také první, kdo z nich uvařil hustý nápoj. Ochutili ho pálivým kořením a podávali při slavnostech. Jeho sláva se rozšířila i k dalším indiánským civilizacím, a tak není divu, že Aztékové přivítali Kryštofa Kolumba právě šálkem horké čokolády. Kolumbus ovšem nebyl z hořké břečky nijak nadšen.
Skutečný objev čokolády Evropanem přišel až o sedmnáct let později, kdy si její potenciál uvědomil Hernando Cortéz. Díky němu začali Španělé pěstovat kakaovník ve velkém.
Skutečné popularity v Evropě nápoj dosáhl až ve chvíli, kdy jeptišky z aztéckého města Oaxaky, obsazeného v té době Španěly, napadlo přidat do něj cukr. Zatímco většina dřívějších přísad (pálivá paprika, pepř, vanilka, nové koření a podobně) nebyla pro evropský jazýček tolik lákavá, oslazený nápoj sklízel velké úspěchy.
Jeho nevýhodou byl ovšem povlak kakaového másla, který se vždy vysrážel na povrchu, a leckomu připadal nechutný. Mnoho výrobců se snažilo najít cestu, jak máslo od prášku oddělit, a největší úspěch slavil v roce 1828 Holanďan Conraad Van Houten, který začal používat hydraulický lis. Po oddělení prášku a másla už byl jen krůček k výrobě první tabulkové čokolády - nebylo nijak těžké smíchat rozpuštěné kakaové máslo s práškem z bobů a cukrem.
Američan Milton Hershey ochutil směs smetanou, čímž tak trochu předznamenal fakt, že zatímco v Evropě budou mléčná a hořká čokoláda vždy zápasit o přízeň lidí, Američané si zamilují převážně čokoládu mléčnou.

Lahůdka pro zodpovědné
Již u Mayů a Aztéků byla čokoláda považována za zdroj energie a také za účinné afrodiziakum. Moderní věda čokoládu rozložila na prvočinitele, a díky tomu víme i spoustu podrobnějších informací, například že obsahuje více antioxidantů než červené víno a k tomu množství hořčíku, železa a sodíku.
Všechny tyto prvky jsou důležité pro správný chod jednotlivých orgánů, antioxidanty navíc chrání proti srdečně-cévním chorobám a některým druhům rakoviny. Díky serotoninu a teobrominu působí čokoláda proti depresím. To vše samozřejmě platí jen u kvalitní čokolády.
Skvělou volbou je koupě čokolády z Fair Trade (prodej podporující férovější přístup k mezinárodnímu obchodu klade důraz na jeho sociální a ekologické rozměry). V Česku jde například o značky Divine, Rapunzel, Mascao či Gepa. Chováte-li k této módní vlně lehkou nedůvěru, stojí za to ověřit si firmu na internetu. Většina "férových" producentů má vyčerpávající webové prezentace.
Fairtradové čokolády nesou často též označení bio a jejich receptura bývá přizpůsobena nejnáročnějším požadavkům (samozřejmě stejně jako receptury dalších "bio" čokolád - například tradiční německé značky Vivani). Cukr v nich bývá hnědý, vanilka pravá, žádné umělé příchutě.
Jejich cena přitom není nijak závratná, pohybuje se kolem 40 až 50 korun za 100 gramů, což je sice více než u tradiční "orionky", ale zase méně než u módní "lindtky". Shrnuto: "férové" čokolády jsou dobrá volba.

Pražská Choco-story
Příjemným výletním cílem pro milovníky čokolády se loni na podzim stalo nové pražské muzeum Choco-story. Dům plný čokolády je pobočkou slavného muzea v belgických Bruggách.
V pražské Celetné ulici najdete expozici o historii čokolády, další se týká její přípravy od kakaového bobu až po hotový výrobek a třetím tématem je obsáhlá sbírka historických obalů od čokolády od českého sběratele pana Krámského.
V předváděcím centru návštěvníci vidí proces přípravy čokolády a mohou též ochutnat. Kdyby jim ochutnávka nestačila, mohou si nakoupit tam vyráběné domácí pralinky v přilehlém obchůdku. Jeho cukrář-pralinkář Dominique Persoon se nezastaví před ničím, a tak nabízí i pralinky s olivami, sýrem či cibulkou.

Chilli, čili ochucené čokolády

Chcete naznačit, že máte přehled? Darujte některou z módních ochucených čokolád. Film Čokoláda je kultem pro nezanedbatelné procento žen - a všechny si pamatujeme, s jakým soustředěním přimíchávala Juliette Binocheová do čokolády chilli.
Výrobci nezaváhali a čokoládu s příchutí chilli dnes koupíte v každém lepším supermarketu, například od firmy Lindt, ale i řady dalších. Příchuť chilli má v sobě něco pikantního a erotického, za ochutnání ale stojí i další příchutě, třeba pomerančová, višňová, ostružinová. S těmito novinkami už přišly i značky na českém trhu - Figaro či Orion.
Skvělá je i čokoláda s drcenými kávovými zrny, v Česku ale není příliš k dostání.
Naopak mléčné čokolády s příchutěmi typu "jahoda - jogurt" jsou ideálním dárkem pro věkové kategorie, v jejichž představách je kráva stále ještě fialová.

Název Theobroma cacao (z řeckého theos - bůh a broma - nápoj) dal čokoládě v 18. století švédský botanik Carl Linné.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 18. dubna 2024
svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.