Reklama |
DROGY: Proč nám chutná čokoláda? (a ještě víc dealerům konopí)Nejznámější z nich je kofein, kterého však čokoláda obsahuje pouze malé množství. V mírně vyšším množství obsahuje slabý stimulant theobromin. Do této skupiny lze zařadit i fenylethylamin, příbuzný amfetaminu. Tyto látky zvyšují aktivitu neurotransmiterů (přenašečů vzruchů) v oblasti mozku, která řídí postřeh a schopnost soustředit se. Jejich kombinace (a pravděpodobně ještě dalších látek) se obecně považuje za hlavní příčinu obliby čokolády. Překvapivý nález publikovali v roce 1996 v časopise Nature vědci z Neuroscience Institute v San Diegu. Přišli s objevem, že čokoláda obsahuje farmakologicky aktivní substance, které mají na mozek stejný účinek jako marihuana, a že tyto látky mohou způsobovat některé drogami indukované psychózy, kterým se podobá tzv. “čokoládová závislost”. Jak to celé podle autorů funguje? Buňky v mozku mají na svém povrchu receptory pro cannabinoid THC (tetrahydrocannabinol), což je hlavní aktivní látka v marihuaně. Receptory jsou molekuly, které přenášejí signály z vnějšku přes buněčnou membránu dovnitř, kde se spustí návazné chemické reakce. V případě THC je konečným výsledkem právě to, kvůli čemu je konopí mezi svými spotřebiteli tolik oblíbené. THC se však v čokoládě nevyskytuje. Byla v ní ale nalezena jiná látka - anandamid, který je zajímavý tím, že se tvoří přirozeně v mozku, kde funguje jako neurotransmiter. Anandamid se váže na stejný receptor jako THC, ale je normálně velmi rychle odbouráván. Výzkumníci ze San Diega však v čokoládě našli další látky (od anandamidu odvozené mastné kyseliny), které odbourávání anandamidu brání. To znamená, že přirozeně tvořený anandamid (nebo přijatý z potravy) může v mozku účinkovat déle a déle způsobovat zmiňovaný “good feeling” efekt jako to dělají cannabinoidy z konopí. Tento objev okamžitě vyvolal nejen paniku u výrobců čokolády, kteří začali mít obavy, zda nebudou muset označovat své produkty varovnými nápisy, ale posloužil i jako argument v soudní síni. Na základě pozitivního vyšetření moči byl jeden mladík obžalován z užívání a dealerství marihuany, za což mu hrozil vysoký trest. Jeho advokát postavil obhajobu na tom, že klient před testem snědl obrovské množství čokolády, která obsahuje látky mimikrující efekt THC z marihuany a to způsobilo pozitivitu moči. Porota obhajobě uvěřila a obžalovaný byl osvobozen. Kdyby si páni porotci dali práci s ověřením tohoto tvrzení, jako to udělal tým vědců z Leuvenu v Belgii, zjistili by, že žádná křížová reakce mezi cannabinoidy a anandamidovými deriváty neexistuje, z čehož jasně vyplývá, že vzorek moči nemohl být pozitivní kvůli čokoládě.
Příbuzné články...
16.11.2020 Pražení lískových oříšků29.03.2016 Potahová hmota K2 23.02.2014 Cukrařina a ovoce 11.02.2014 Co všechno obsahuje vejce? 22.01.2014 Vanilka [další příbuzné články] |
Dnes je pátek pátek 6. prosince 2024
svátek slaví Mikuláš, zítra Ambrož a Benjamín Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |