Cukrář.cz

Reklama



Za vším hledej cukr

07.05.2008 | Autor: Martin Mařík | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

 

Tvrdý alkohol zdraží. Kvůli cukru a lihu

Likérny v zemi zvýšily ceny. Reagují tak na prudký růst cen potravinářského lihu. Ten zdražil až o pětadvacet procent. Cukrovary totiž výrazně zvedly ceny řepné melasy, z níž se líh vyrábí.
"Cena lihu razantně roste v celé Evropě. Museli jsme to už promítnout do cen výrobků. Zdražujeme od dvou do pěti procent," potvrzuje ředitel Stocku Martin Petrášek.
Obchodní řetězce podle něj tentokrát budou muset na zvýšení cen lihovin přistoupit: "Rostou totiž i ceny dalších vstupů, hlavně energií a mezd. Kromě toho před časem zdražil i samotný cukr, který likérky také používají. Nemáme s cenou kam couvnout."
Zdražování ohlásila i společnost Rudolf Jelínek. "Lihovary nám oznámily růst cen svých dodávek o dvacet až třicet procent," vysvětluje ředitel firmy Pavel Dvořáček.
Obchodní řetězce už o zvýšení cen s likérkami jednají. "Dodavatelé vyšší ceny skutečně požadují," potvrdil Libor Kytýr, ředitel komunikace firmy Ahold. Ta provozuje v tuzemsku prodejny Albert a Hypernova. Konečné rozhodnutí o výši cen v Aholdu zatím nepadlo.

Spotřeba tvrdého alkoholu v celé Evropě klesá. V samotném Česku se zároveň zvyšuje konzumace vína a trvá obliba piva.
Na rozdíl od obchodníků výrobci cukrové melasy a lihu ovšem o zdražení nediskutují - ceny prostě zvedli. Odvolávají se na změny na trhu s cukrem, který podle nich způsobila agrární reforma Bruselu.
"Snížila se produkce cukru, je tak i méně melasy z cukrové řepy. Naše ceny jsou zhruba o dvacet procent výše než loni," potvrzuje ředitel Moravskoslezských cukrovarů Stanislav Tobola.
"Jelikož zdražila melasa, ceny jsme výrazně zvedli i my," říká Jiří Barnet, vedoucí prodeje Moravského lihovaru Kojetín, jednoho z nejmodernějších podniků v oboru.
Stejný krok potvrzuje i největší tuzemský lihovar Bioferm Kolín. "Zdražila melasa, zdražili jsme i líh," uvedla Vlasta Podhrázská z oddělení odbytu.

Paradox cukerní reformy

Zdražování je podle podnikatelů důsledkem reformy trhu s cukrem. To je ovšem v rozporu s jejím cílem - Brusel chce cukrovou řepu a cukr naopak zlevnit.
Unie zatím omezuje výrobu cukru kvótami, ale i tak produkuje o čtvrtinu víc, než sama spotřebuje. Draze vyrobených přebytků se zbavuje jen díky mnohamiliardovým vývozním podporám. Cukr je přitom v unii několikanásobně dražší než na světovém trhu. Před levnějším dovozem chrání evropské podnikatele vysoké clo.
To vše chce bruselská reforma změnit: svazující kvóty má postupně nahradit trh, působení nabídky a poptávky.
Cukr se bude vyrábět jen tam, kde se to skutečně vyplatí díky přírodním podmínkám a moderní technologii. Zruší se vývozní dotace přebytků, a cena cukru půjde dolů.
Jenže zatím se zdá, že snaha o reformu paradoxně cenu zvyšuje. "Melasy opravdu začal být na volném trhu nedostatek," tvrdí Tobola z Moravskoslezských cukrovarů.

Proč rostou ceny lihovin

Cukrovary: málo řepy

Cukrovarnické firmy tvrdí, že reforma trhu s cukrem vede k nedostatku cukrové řepy, a tím i melasy. Ta se vyrábí z řepy a používají ji velké lihovary k výrobě potravinářského lihu.
Cukrovarníci proto zvedli cenu melasy.

Lihovary: drahá melasa


Lihovary kupují od cukrovarů dražší melasu. Proto začaly zdražovat i líh, o dvacet až třicet procent.
Růstu cen pomáhá i to, že líh vyrobený z obilí má velký odbyt jako biopalivo. Celkově je tak potravinářského lihu na trhu méně.
Likérky: drahý líh i energie
Likérky zdražují své výrobky o několik procent. Jednak kvůli vyšším cenám suroviny z lihovarů, ale také kvůli růstu cen energií.
Větší zdražení v obchodech neprosadí, protože obliba tvrdého alkoholu trvale klesá. V Česku se spotřeba každoročně snižuje o deset až patnáct procent.


Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.