Cukrář.cz

Reklama



Mars a proslulý investor Buffett koupí žvýkačky Wrigley

01.05.2008 | Autor: Sylvie Dejmková | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Americký potravinářský koncern Mars a finanční společnost Berkshire Hathaway, kterou ovládá proslulý miliardář Warren Buffett, koupí největšího výrobce žvýkaček na světě, firmu Wrigley.
Vznikne tak lídr ve výrobě cukrovinek.
Mars, který vyrábí mj. čokoládové tyčinky Mars či Snickers, zaplatí za Wrigley podle agentury Reuters téměř 23 miliard dolarů (přibližně 371 miliard korun). Kromě Buffetta poskytnou peníze na převzetí Wrigley také investiční banky Goldman Sachs a JPMorgan.
Buffett získá menšinový podíl ve Wrigley, která se stane samostatnou dceřinou společností Marsu.
Mars tak ovládne značnou část trhu žvýkaček, bonbonů a čokoládových cukrovinek.
Tržní hodnota koncernu Wrigley je v současnosti odhadována na 17,3 miliardy dolarů (zhruba 278 miliard korun).
Wrigley zvýšil v prvním čtvrtletí čistý zisk o 18 procent na 168,6 milionu dolarů (přibližně 2,7 miliardy korun). Tržby v tomto období dosáhly 1,45 miliardy dolarů (zhruba 23,3 miliardy korun), což je meziroční nárůst o téměř 16 procent. Mezi značky firmy patří například Extra nebo Orbit.
Původně rodinný podnik Wrigley sídlící v Chicagu byl založen v roce 1891 a v počátcích vyráběl mýdla. V roce 1923 vstoupil Wrigley na burzu. Jeho výrobky se nyní prodávají ve více než 180 zemích světa.
Naproti tomu Mars patří nadále mezi jednu z posledních rodinných firem v USA, jejíž akcie si veřejnost nemůže koupit.
Společnost také vyrábí krmivo pro domácí zvířata pod značkou Pedigree či Whiskas. Tržby Mars se pohybují okolo 22 miliard dolarů (zhruba 355 miliard korun) ročně.
Mars nabízí za jednu akcii Wrigley 80 dolarů (asi 1287 korun). Buffett přeměnil Berkshire Hathaway, který byl před více než čtyřiceti lety jen výrobcem textilu, na společnost podnikající především v pojišťovnictví.
Jmění Buffettova konglomerátu je odhadováno na 195 miliard dolarů (přibližně 3,1 bilionu korun).
Slavný finančník má také podíl mj. ve společnostech Coca-Cola či Kraft Foods.
Buffett je podle žebříčku časopisu Forbes nejbohatším člověkem na světě.
Jeho majetek je odhadován na 62 miliard dolarů (přibližně 998 miliard korun).
Sloučení společností Mars a Wrigley vyvolá podle analytiků tlak na dalšího konkurenta na trhu sladkostí a tím je americká firma Hershey, která v minulosti jednala o fúzi s britskou společností Cadbury Schweppes.
Ta je známá díky své čokoládě Dairy Milk a žvýkačce značky Trident. Právě kvůli své výrobě žvýkaček je také Cadbury Schweppes sílícím konkurentem Wrigley.
Hershey a Cadbury se na sloučení nedomluvily, protože většinový majitel Hershey, společnost Hershey Trust, si podle zákona musí udržet kontrolu nad touto firmou.
Společnost Mars působí také v České republice. Na náš trh vstoupila pod jménem MasterFoods v roce 1992 a v roce 1998 otevřela v Poříčí nad Sázavou továrnu na výrobu nečokoládových cukrovinek.


Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.