Cukrář.cz

Reklama



MORAVSKÝ POHÁR 2008 - Brno

16.04.2008 | Autor: Soutěžní tým SŠPS Brno + J.Ř. z V. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Střední škola potravinářská a služeb Brno, Charbulova pořádala již 6.ročník soutěže odborných dovedností žáků středních škol oboru CUKRÁŘ, s mezinárodní účastí   MORAVSKÝ POHÁR 2008
Dobrá myšlenka, která našla své uplatnění již v roce 2003, měla však z počátku více než pozvolný rozjezd v tehdejší podobě 4 zúčastněných soutěžících. Odečteme-li fakt problematiky personální účasti soutěžících jako takový, přesto se tažná lokomotiva organizace rozjížděla s protáčejícími se koly ještě i po další sezóny. K původnímu pořadatelskému dvojspřeží B+B, Brno + Bzenec se následně přidala Kroměříž, které tak dotvořila moravskou tažnou trojku této dnes již dobře rozjeté cukrářské soutěže.

foto Pavel Hrančík - Obrázky je možné klikem zvětšit

Do soutěže se přihlášeno 14. soutěžících z různých škol. Soutěž je určena pro žáky 2. a 3. ročníků oboru – CUKRÁŘ.
Jednotlivé školy zastupuje vždy pouze jeden soutěžící.

Soutěžní úkoly pro soutěžící
1. Slavnostní výrobek - jedno nebo víceposchoďový  dort libovolného tvaru do hmotnosti 5-ti kg na volné téma.          
2. Čtyři druhy dezertů – od každého druhu 6 kusů, hmotnost dezertů  40g.
3. Malý dekorační výrobek z jedlých materiálů.
    Různé tvary – z modelovací hmoty, čokolády, karamelu.

Výrobky musely soutěžící  zvládnout v časovém limitu 10-ti hodin a jejich práce se řídila podle vlastních receptur, s předchozím předáním surovinového  složení všech výrobků a nákresu dortu hodnotící komisi.
Soutěž byla po celou dobu anonymní a soutěžící pracovaly pod čísly, které si před zahájením soutěže vylosovaly.
Všechny účastnice se zhostily zadaných úkolů s profesním přístupem a předvedly do jaké výše se může vyšplhat výkonnostní kritérium u toho, kdo pojímá svůj obor zároveň jako své hobby, kterému se věnuje s láskou.
Shodou okolností se ve stejném termínu konalo mistrovství světa cukrářů v Lisabonu, kdy právě na tomto portálu se nám nad sebou seřadily ukázky obou soutěží, kdy ovšem je třeba připomenout diametrálně rozdílné parametry světového a moravského mistrovství.
V Lisabonu se sešel celosvětový výkvět, který měl navíc věkové kritérium posazené o 5 roků výše než tomu bylo na Moravě.
Vedení brněnské školy a cukrářského oboru vyjádřilo velký přínos této soutěže ve smyslu zvýšení profesní úrovně i v navýšení  prestiže školy a zvýšeného zájmu studentů o obor, ve kterém jim má pořadající škola Potravinářská a služeb Brno prostřednictvím této soutěže i  po celou dobu jejich studia mnoho přínosného nabídnout.

6. ročníku cukrářské soutěže Moravský pohár se zúčastníly zástupkyně škol ze Bzence, Uherského Hradiště, Frenštátu pod Radhoštěm, Přerova,  Ostravy-Hrabůvky, Nitry, Prahy, Valašského Meziříčí, Klímkovic, Kroměříže, Znojma, Smiřic, Velkého Meziříčí a Brna.

Výsledky  soutěže

1. místo  Michaela Belánová   Brno
2. místo  Lenka  Slámová   Bzenec
3. místo  Veronika  Janečková  Velké Meziříčí

 
                     1. místo dort                                        1. místo monument


                                                     1. místo dezerty

Doma nebývá nikdo prorokem a navíc ten, kdo má na svých bedrech obhajobu prvenství z minulého ročníku to má o to navíc ještě složitější, myšleno z týmové pozice. Proto otázka na realizační tým vítězů s mistrovou Ivana Trnkovou a hlavní akční aktérkou Michaelou Belánovou (na společném snímku) měla podobu v tomto smyslu s podotazem jakže Míša, jak je vítězka pedagogickým kolektivem familiérně přezdívána, se dostala k poctě soutěžní praporečnice věhlasné brněnské školy.
Skutková podstata účasti na Moravském poháru Michaely Belánové byla podmíněna vylučovacími soutěžními primárkami pořádající školy, která svými aktivitami přesahuje rozměr několika brněnských městských částí.
Zástupkyně jednotlivých detašovaných pracovišť si to mezi sebou rozdaly ve vylučovacích kolech a zbylá topcukrářka získala výluční právo být reprezentantkou pořádající školy. Že se stane i zároveň nejlepší soutěžící 6. ročníku Moravského poháru napatřilo do rozvahy ani pozdější vítězky a ani týmu brněnské Charbulky.
„Před začátkem soutěže jsem měla nervy…“ říká dnes již klidná Míša, pocházející z Jinačovic, blízké obce u Brněnské přehrady. „… Ale jakmile jsem začala soutěžit, tak veškerá tréma ze mne spadla.“ Zakončila šťastná vítězka, studentka 3. ročníku cukrářského oboru, která má již v současné době zajištěno uplatnění ve čtyřhvězdičkovém hotelu Holyday Inn Brno.
Soutěžní zadání hovoří o slavnostním výrobku libovolného tvaru na volné téma. V čem byla priorita rozhodnutí zvolené vizáže vítězného díla nám sdělila Míšina trenérka Ivana Trnková. „Zvolily jsme netradiční tvar, kdy spodní dort doznal náplně a vršek byl menšího tvaru s dutým prostorem, který vytvářel tvarový efekt. Barvu jsme zvolily na způsob rozplývající se zeleně, jedné části výrobku, a ve druhé nádech meruňkového odstínu, s jejich nepravidelným kladením na výrobek.
Monument byl pojat v podobě skládaných květů, které vytváří ladnou výrazovou harmonii.“
Rozhodnutí Michealy  Belánové pro cukrářský obor neměl podstatu úmyslu typu „Last Minute“, ale bylo již letité od dob ještě jejího vyzrálejšího dětství, kdy vypomáhala matčině sestřenici v cukrářské výrobně v Kuřimi u Brna.
„Dezerty patří vždy k náročné disciplíně,“ sděluje trenérka Ivana, mající též lví podíl na koncepci celého námětu a konečného výsledku. „Vše se hodnotí an block jako celý komplet a u dezertu hraje podstatnou roli jejich chuť, která je současně i hodnotícím kritériem a může výrazně dopomoci k bodovému zisku nebo jeho ztrátě,“ přibližuje detaily hodnocení mistrová vítězky Moravského poháru.
Míša přibližuje filigránsky titěrný proces vylaďování chuti, který ve společnosti trenérky mohl být konzultován a podřízen korekci, ale v samotné soutěži již měla chuťové optimum včetně provedení celého soutěžního zadání a tím i určení výsledku pouze ve svých rukou. 
Konec dobrý, všechno dobré, vzato z pohledu zástupkyň Střední školy potravinářské a služeb Brno, ale i všech zúčastněných soutěžících. Ukázalo se, že máme nadějný dorost, který dokáže složit i realizovat důstojný soutěžní program splňující i náročné normy estetických a technologických požadavků českých a moravských soutěží. Budeme-li chtít v cukrářském oboru vytvořit jednotnější soutěžní celek na zahraničních soutěžích, bude nutno si je dopředu řádně nastudovat, nacvičit a zkusit realizovat. Bez zahraničních účastí to rozhodně nepůjde. Když se vrátím k Lisabonu, tak  tam sice patřili někteří z nejúspěšnějších soutěžících k těm, pro které bylo portugalské mistrovství premiérovým zahraničním startem.
Ale s výjimkou mimořádného talentu z Rakouska se jednalo o lidnaté státy, kde za prvé je možnost velkého výběru reprezentantů na světové úrovni, a za druhé cukrařina tam má již svoji brázdu působnosti vyrytu tak hluboce, že podoba mnohého soutěžního výrobku je tam běžným prodejním artiklem. A to je oproti nám značný rozdíl, který se podepisuje na konečném výsledku. A ještě doplněk, který byl zmíněn v lisabonské reportáži. Kdo chce dnes uspět na světové soutěži, musí umět dobře karamel, což ukázala prvá tři místa cukrářského mistrovství světa v hlavním městě Portugalska. A všichni dobře víme, jaké rezervy v tomto směru u nás máme.
Avšak Moravský pohár podal dobrou zvěst v možnosti dobře nastoupeného směru k cíli účasti na nějaké významné zahraniční soutěži. Pokud si soutěžící a jejich trenéři vezmou tuto krásnou disciplínu za svého koníčka, tak v mém sluchu budoucna již teď zní malebné tóny české hymny.

K soutěži se ještě vrátíme v některém pozdějším vstupu


Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.