Cukrář.cz

Reklama



Jak vznikl obložený chlebíček

05.02.2002 | Autor: Radim Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Anglické pojmenování obložených chlebíčků zní podle svého vynálezce "Sandwiches". Francouzký kronikář Pierre Jean Grosley píše ve své knize r. 1777 o slově Sandwiches, kterým je označován nový druh pokrmů podavaný v londýnské společnosti.
Lord Sandwiches byl požitkář z doby Jindřicha III. Byl též velkým hráčem a proseděl celé dny a noci u zeleného hracího stolu. Poněvadž od stolu nechtěl ani na okamžik odejít, zavolal pokaždé když měl hlad svého sluhu a pravil:"Přines kus chleba a vlož do něho kus roštěnky"! Sluha potřel dva kusy chleba máslem, obložil je masem a přinesl svému pánovi k hracímu stolu. Tak se prý zrodily obložené chlebíčky.

Lord Sandwitches měl významné postavení v několika
úřadech a když byl jmenován kancléřem univerzity cambridgeské, pokusili se ho jeho nepřátelé pohněvat. Věděli totiž dobře, že lord Sandwiches byl velice hrdý na svůj vynález obložených chlebíčků, a proto uveřejnili článek, ve kterém tvrdili, že již staří Římané jedli chleby obložené studeným masem. Je však podle dobových kronik takřka jisto, že chleby se studeným masem starých Římanů byly něčím zcela jiným, poněvadž maso bylo zapečeno ve chlebě uvnitř.

Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.