Cukrář.cz

Reklama



Dobývání cukrové šťávy a cukru z pralesa

06.08.2002 | Autor: Šimon Horák | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
V prvé polovině našeho končícího století se v tropických oblastech dobývala (a též i do dneška dobývá) z palem šťáva za účelem přípravy alkoholických i lihuprostých nápojů. Kromě toho bylo ono dobývání nasměrováno k získávání cukru. Je s podivem, kolik šťávy respektive cukru dokáže jedna palma poskytnout.

Šťáva není v palmě rozdělena stejnoměrně, nýbrž větší množství se nalézá u koruny, hlavně však v lodyze květů. Šťáva nevytéká při prvním poranění stromu, je zapotřebí soustavného a delšího dráždění a nových poranění stromu, než dojde k vylučování šťávy.

Nejvíce šťávonosné jsou palmy datlové, kokosové, arengy ad. Z kokosu se dobývá tím způsobem, že se 1 m dlouhá palice květní, skrytá ještě v pochvě, na konci seřízne, což se v příštích dnech vždy dvakrát denně opakuje. Po čtvrtém až pátém dni začne šťáva vytékat.

U arengy se uřízne celé mužské okvětí a šťáva vytéká z pahýlu. Dříve je však nutno poklepávat několik týdnů na květní lodyhu kladivem, aby se častým drážděním přivedlo dostatečné množství šťávy do lodyhy.
U palmy datlové je postup zcela jiný. Nejdříve se odstraní na horní části kmenu 12 - 20 listů, a to i s hnědým jutovým tkanivem. Tím zůstane kmen na ploše asi 25x30 cm obnažen až na dřeň. Poté se místo kolmo ohobluje, takže zmizí stopy po kloubech lodyh listů. Zajímavé je, že z poraněného místa nevytéká vůbec žádná šťáva. Teprve po pravidelném hoblování, které trvá týden, začne vytékat šťáva. Ještě předtím se do dřeně vyříznou dvě rýhy v podobě "V", kterými pak štáva stéká do bambusové rourky a tou do nádoby upevněné na kmenu stromu.

Palma datlová začíná kvést na počátku horkého období, ale dobývání šťávy se provádí během studeného období, aby se zabránilo rychlému kvašení šťávy. Palma datlová rostoucí v suché půdě poskytne za den v průměru 4 litry šťávy. Palma rostoucí ve vlhké půdě poskytne až 19 litrů. Za rok se z palmy dobyde více než 1 000 litrů šťávy.

Daleko produktivnější je palma palmyrská, borassus flabelliformis. Je to strom vysoký 10 m. Poskytuje denně z jediné květní lodyhy přes 2000 cm3, ze všech květních lodyh denně 11 litrů. Šťáva se dobývá po dobu 4 - 5 měsíců v roce. S dobýváním se započne když je palma stará asi 15 let, kdy pak poskytuje šťávu 50 roků. Vždy za tři roky se nechá odpočinout. Taková palma dodá během svého života 60 000 litrů šťávy, čili 6 000 kg cukru. Je to užasné množství, neboť každá jednotlivá palma představuje vlastně malý cukrovar.
Šťáva vytéká nejsilněji za noci, protože ve dne se jí mnoho ztrácí odpařováním. Od 6 hodin do 18 vyteklo v jednom případě 700 cm3, kdežto během 12 nočních hodin se získalo 2150 cm3.

Na ranách z nichž vytéká šťáva se nachází množství přiživujícího se hmyzu. Jsou to mravenci, motýli, včely, ale i ptáci a netopýři. Proto se rány pokrývají pletivem palmových kmenů nebo drátěnou síťkou.
Čerstvá šťáva datlové palmy má příjemnou, nasládlou chuť, připomínající mošt a velmi osvěžuje.

Je nesporné, že tímto způsobem slouží palmy člověku velmi užitečně. Avšak častým zraňováním kmenů mrzačí se strom tak, že kmen má v sobě vyřezané schody a jeho rány němě žalují na člověka - vykořisťovatele.

Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.