Cukrář.cz

Reklama



SIGEP - veletrh v rozpuku cukrářských květů /-3

05.02.2008 | Autor: Jiří Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d



Název přímořského letoviska Rimini byl mnohokrát vyskloňován v mnoha podobách a vždy tato deklinace měla jeden společný základ, kterým byl veletrh Fiera, pro tentokrát pořadatel již 29. ročníku zmrzlinářského, cukrářského a pekařského SIGEPu. Popularita veletrhu sladkého umění má rok od roku stoupající tendenci, kterou potvrzují i čerstvé statistické údaje návštěvnické účasti, vypovídající o novém rekordu. Ten má novodobou hodnotu v počtu 95 357 návštěvníků, což v procentuálním průmětu vykazuje hodnotu  tří procentního nárůstu. Tedy magická stotisícová hranice je už téměř na spadnutí!
Z hlediska italských pořadatelů je navíc velmi potěšitelná skutečnost v nárůstu zahraničních návštěvníků, o nichž statistiky hovoří v počtu 15 563 osob, což se oproti loňsku promítá v 8 procentním nárůstu. Jejich počet však bude vyšší, protože jsou registrováni pouze ti, kteří se oficiálně přihlašují.
Výstaviště Fiera slaví již 8. výročí svého vzniku, je myšleno novodobého vzniku datující se letopočtem 2001. Fiera v loňském roce pořádala 31 veletrhů, z nichž 11 mělo mezinárodní statut. Samotný SIGEP se pyšní primátem největší cukrářské výstavy světa.
Jeho architektonické uspořádání jej řadí mezi nejmodernější výstavní areály Evropy.
V kvadratickém pojetí se veletržní plocha vyznačuje 460 000 metry, z nichž 127 000 zaujímá užitková plocha a z toho 82 000  je určeno pro výstavní příležitost a 160 000 náleží zeleni.
Halový komplex sestává ze 14 klimatizovaných hal, kdy z přechodu do jejich různých částí nemusí návštěvník vůbec vyjít ven.
Veletržní interiér pojímá konferenční prostory o 730 místech a kromě  technické vybavenosti a servisního centra 10 gastronomických sektorů.
Pro novináře je zřízeno tiskové středisko s digitální informační a spojovací technikou.
Motorizovaným návštěvníkům veletrhu je vyhrazen parkovací prostor v bezprostřední blízkosti výstavního areálu o kapacitě 9 250 míst. Těm kteří zvolí trasu po železnici je k dispozici nádraží vzdálené 200 m  od výstaviště, které se nachází na frekventované trase Milán - Rimini - Bari.

Gelato - zmrzlina                                       Furnishing & Fittings - zařízení a vybavení
Confektionery - cukrářství
                       Bakery - pekařství

Náš dnešní, již třetí vstup je rozdělen na cukrářské produkty a dorty. Atraktivity veletrhu budou tvořit samostatnou kapitolu.

 

 

 

 

  

 

Tak co k tomu přátelé dlužno říci? Oko jihne, dech se tají nad tím, co vše je možné v cukrářském ztvárnění zpodobit. Marná sláva, monument pnoucí se do skvostné výšiny je při zdařilém provedení vzor příkladné elegance. Asi něco na způsob  vznešené dámy, jejíž půvab se tyčí do výše nad 170 cm, a jež je přioděna ve skvostné slavnostní róbě. Ne nadarmo stavěli Babylóňané do výše svoji věž ve snaze se dotknout slávy nebe. To co přečnívá, bývá vždy ve středu zájmu a platívávalo to kdysi , platí dnes a platit bude i ve dnech pozdějších.
Vědomi si této podvědomé lidské uznalosti tohoto druhu hodnot, tvořili tak v tomto smyslu i italští pasticciéři. Tyto obrázky je možné si kliknutím zvětšit, ale i přes možnosti dnešní digitální techniky se nedosáhne takového vjemu, který se naskýtal těm, kteří měli možnost prostřednictvím vlastního zraku a bezprostředního vjemu vychutnat z plastického pohledu kouzlo profese sladkých půvabů.
Vedou se mnohé diskuze nad tím jak stanovit trendy cukrářských soutěží, do jaké výše by se měly pnout karamelové či čokoládové monumenty. J8 osobně si myslím, že všechny tyto úvahy již dávno zhodnotil čas, který ve svém pravidelném chodu prověřil na stovkách soutěží trend, jenž je lidskému vnímání nejpřijatelnější. Tento trend neopomněli ani italští cukrářsští výtvarníci v domácím prostředí největší světové cukrářské výstavy. A vkus italského publika, jež má výtvarný kumšt zakódován ve svých genech, jejich počin kvitovalo s obdivem.

 

  

  

  

Uvedené obrázky jsou soutěžní prací italského cukrářského dorostu. Netřeba zřejmě dodávat, že
v zemi mající na mapě Evropy tvar boty není potřeba se o budoucnost tohoto uměleckého řemesla obávat. Vezmeme-li v potaz, že poměr žáků cukrářských škol a jejich uplatnění v praxi balancuje kolem 50 procent, je to výsledek za kterým notně zaostáváme. U nás tento poměr, alespoň podle průzkumu tohoto portálu je mezi 3-5 procenty! A to je více než na pováženou.
Ona již jen samotná skutečnost, že na SIGEPu bylo pod jednou střechou pořádáno 6 cukrářských soutěží je sama o sobě vypovídající. Na druhé straně je ovšem pravdou celkový pohled na italský způsob života amjící proti našemu jistou bohémnost,  odlišný způsob kulturní realizaci a zéjména velmi důležitý fakt, že Itálie v umělecké oblasi vždy hrála jedny z nejvyšších tónů v partituře evropského kulturního dění. A to se stalo již zažitou tradicí vázající se z generace na generaci, kdy se tak dostává k uplatnění rčení o zvyku a železné košili.

 

 

Cukrářská kvalita má na SIGEPu vždy absolní prioritu. Návštěvník zhýčkaný obchodními nabídkami všeho směru, ale hodlá v dnešní době dostat za své peníze i něco navíc. Tento aspekt zákaznického požadavku měli na vědomí pořadatelé největší výstavy světa cukrářského oboru a připravili svým návštěvníkům doprovodný program sestávající z vířivé podívané hudebníků a tanečníků z exotických zemí. Instrumentální skupiny měly výhradně bubnové obsazení a tanec úměrně této skutečnosti dostával silně rytmický náboj.

 

 


Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.