�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


SIGEP - veletrh v rozpuku cukráøských kvìtù /-3

Autor: Jiøí Øezáè
Datum vyd�n�: 05.02.2008
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1034

Název pøímoøského letoviska Rimini byl mnohokrát vyskloòován v mnoha podobách a vždy tato deklinace mìla jeden spoleèný základ, kterým byl veletrh Fiera, pro tentokrát poøadatel již 29. roèníku zmrzlináøského, cukráøského a pekaøského SIGEPu.

fiogf49gjkf0d



Název pøímoøského letoviska Rimini byl mnohokrát vyskloòován v mnoha podobách a vždy tato deklinace mìla jeden spoleèný základ, kterým byl veletrh Fiera, pro tentokrát poøadatel již 29. roèníku zmrzlináøského, cukráøského a pekaøského SIGEPu. Popularita veletrhu sladkého umìní má rok od roku stoupající tendenci, kterou potvrzují i èerstvé statistické údaje návštìvnické úèasti, vypovídající o novém rekordu. Ten má novodobou hodnotu v poètu 95 357 návštìvníkù, což v procentuálním prùmìtu vykazuje hodnotu  tøí procentního nárùstu. Tedy magická stotisícová hranice je už témìø na spadnutí!
Z hlediska italských poøadatelù je navíc velmi potìšitelná skuteènost v nárùstu zahranièních návštìvníkù, o nichž statistiky hovoøí v poètu 15 563 osob, což se oproti loòsku promítá v 8 procentním nárùstu. Jejich poèet však bude vyšší, protože jsou registrováni pouze ti, kteøí se oficiálnì pøihlašují.
Výstavištì Fiera slaví již 8. výroèí svého vzniku, je myšleno novodobého vzniku datující se letopoètem 2001. Fiera v loòském roce poøádala 31 veletrhù, z nichž 11 mìlo mezinárodní statut. Samotný SIGEP se pyšní primátem nejvìtší cukráøské výstavy svìta.
Jeho architektonické uspoøádání jej øadí mezi nejmodernìjší výstavní areály Evropy.
V kvadratickém pojetí se veletržní plocha vyznaèuje 460 000 metry, z nichž 127 000 zaujímá užitková plocha a z toho 82 000  je urèeno pro výstavní pøíležitost a 160 000 náleží zeleni.
Halový komplex sestává ze 14 klimatizovaných hal, kdy z pøechodu do jejich rùzných èástí nemusí návštìvník vùbec vyjít ven.
Veletržní interiér pojímá konferenèní prostory o 730 místech a kromì  technické vybavenosti a servisního centra 10 gastronomických sektorù.
Pro novináøe je zøízeno tiskové støedisko s digitální informaèní a spojovací technikou.
Motorizovaným návštìvníkùm veletrhu je vyhrazen parkovací prostor v bezprostøední blízkosti výstavního areálu o kapacitì 9 250 míst. Tìm kteøí zvolí trasu po železnici je k dispozici nádraží vzdálené 200 m  od výstavištì, které se nachází na frekventované trase Milán - Rimini - Bari.

Gelato - zmrzlina                                       Furnishing & Fittings - zaøízení a vybavení
Confektionery - cukráøství
                       Bakery - pekaøství

Náš dnešní, již tøetí vstup je rozdìlen na cukráøské produkty a dorty. Atraktivity veletrhu budou tvoøit samostatnou kapitolu.

 

 

 

 

  

 

Tak co k tomu pøátelé dlužno øíci? Oko jihne, dech se tají nad tím, co vše je možné v cukráøském ztvárnìní zpodobit. Marná sláva, monument pnoucí se do skvostné výšiny je pøi zdaøilém provedení vzor pøíkladné elegance. Asi nìco na zpùsob  vznešené dámy, jejíž pùvab se tyèí do výše nad 170 cm, a jež je pøiodìna ve skvostné slavnostní róbì. Ne nadarmo stavìli Babylóòané do výše svoji vìž ve snaze se dotknout slávy nebe. To co pøeènívá, bývá vždy ve støedu zájmu a platívávalo to kdysi , platí dnes a platit bude i ve dnech pozdìjších.
Vìdomi si této podvìdomé lidské uznalosti tohoto druhu hodnot, tvoøili tak v tomto smyslu i italští pasticciéøi. Tyto obrázky je možné si kliknutím zvìtšit, ale i pøes možnosti dnešní digitální techniky se nedosáhne takového vjemu, který se naskýtal tìm, kteøí mìli možnost prostøednictvím vlastního zraku a bezprostøedního vjemu vychutnat z plastického pohledu kouzlo profese sladkých pùvabù.
Vedou se mnohé diskuze nad tím jak stanovit trendy cukráøských soutìží, do jaké výše by se mìly pnout karamelové èi èokoládové monumenty. J8 osobnì si myslím, že všechny tyto úvahy již dávno zhodnotil èas, který ve svém pravidelném chodu provìøil na stovkách soutìží trend, jenž je lidskému vnímání nejpøijatelnìjší. Tento trend neopomnìli ani italští cukráøsští výtvarníci v domácím prostøedí nejvìtší svìtové cukráøské výstavy. A vkus italského publika, jež má výtvarný kumšt zakódován ve svých genech, jejich poèin kvitovalo s obdivem.

 

  

  

  

Uvedené obrázky jsou soutìžní prací italského cukráøského dorostu. Netøeba zøejmì dodávat, že
v zemi mající na mapì Evropy tvar boty není potøeba se o budoucnost tohoto umìleckého øemesla obávat. Vezmeme-li v potaz, že pomìr žákù cukráøských škol a jejich uplatnìní v praxi balancuje kolem 50 procent, je to výsledek za kterým notnì zaostáváme. U nás tento pomìr, alespoò podle prùzkumu tohoto portálu je mezi 3-5 procenty! A to je více než na pováženou.
Ona již jen samotná skuteènost, že na SIGEPu bylo pod jednou støechou poøádáno 6 cukráøských soutìží je sama o sobì vypovídající. Na druhé stranì je ovšem pravdou celkový pohled na italský zpùsob života amjící proti našemu jistou bohémnost,  odlišný zpùsob kulturní realizaci a zéjména velmi dùležitý fakt, že Itálie v umìlecké oblasi vždy hrála jedny z nejvyšších tónù v partituøe evropského kulturního dìní. A to se stalo již zažitou tradicí vázající se z generace na generaci, kdy se tak dostává k uplatnìní rèení o zvyku a železné košili.

 

 

Cukráøská kvalita má na SIGEPu vždy absolní prioritu. Návštìvník zhýèkaný obchodními nabídkami všeho smìru, ale hodlá v dnešní dobì dostat za své peníze i nìco navíc. Tento aspekt zákaznického požadavku mìli na vìdomí poøadatelé nejvìtší výstavy svìta cukráøského oboru a pøipravili svým návštìvníkùm doprovodný program sestávající z víøivé podívané hudebníkù a taneèníkù z exotických zemí. Instrumentální skupiny mìly výhradnì bubnové obsazení a tanec úmìrnì této skuteènosti dostával silnì rytmický náboj.

 

 


Vytisknuto dne 29.03.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku