Reklama |
Madle a mnohé s nimi spojenéhoMandle zná patrně každý. Prodávají se neloupané, loupané, pražené, solené, v čokoládě i v cukru. Málokdo však ví, že nejbližšími příbuznými mandloně jsou broskvoň a meruňka. Mohou být nebezpečné Hořké i sladké mandle mají podobné složení. Hořké obsahují 5 % amygdalinu, kdežto sladké pouze 0,1 %. Větší množství hořkých mandlí je škodlivé. Produktem rozloženého amygdalinu je totiž kyanovodík. Pro dospělého člověka může být nebezpečná už dávka 10 hořkých mandlí. Mandle obsahují velké množství vlákniny, která je důležitá pro dobré fungování trávicí soustavy. Mají vysokou energetickou hodnotu, obsahují hodně vitamínu B, hlavně B2 (riboflavinu), vitamínu E (tokoferolu) a kyseliny listové. V mandlích je rovněž skryto 40-50 % tuků, 15-30 % bílkovin, 5-7 % cukrů, 5 % minerálních látek, 3 % gumy, kyanogenní glykosidy amygdalin a prunasin. Amygdalin se nachází v semenech a prunasin v ostatních částech rostliny. Mandle jsou významným zdrojem minerálních látek. Ve 100 g najdeme 290 mg hořčíku, 260 mg vápníku, 730 mg draslíku, 1 mg mědi a 3 mg zinku. Požadavky na prodej Mandle se prodávají balené ve výrobě a nebalené. U balených mandlí musí být na obalu údaj o výrobci, název výrobku, údaj o hmotnosti, datum minimální trvanlivosti. Dále musí být uvedeno, že se jedná o sladké mandle a zda jde o jádra či mandle ve skořápce. Všechny údaje musí být pro spotřebitele srozumitelné, tj. musí být v českém jazyce, a musí být uvedeny na viditelném místě, snadno čitelné, nezakryté nebo nepřerušené jinými údaji a rovněž tak nesmazatelné. Mandle nesmějí vykazovat cizí pachy a chutě. Loupané mandle mohou obsahovat pouze 0,1 % příměsí, mandle ve skořápce 0,4 % příměsí. Je zakázána přítomnost živých imrtvých škůdců v jakémkoli stadiu vývoje a přítomnost jakýchkoliv jiných živočichů či jejich částí. Podle platných právních předpisů se hmotnost výrobku může lišit od hmotnosti uvedené na obale. Jde o tzv. přípustnou zápornou hmotnostní odchylku, jejíž velikost stanoví právní předpis. V potravinách i kosmetice Mandle se používají hlavně v potravinářském a kosmetickém průmyslu. Odjakživa se využívají v cukrářství jako ozdoba zákusků a na výrobu marcipánu. Mandle se po celá staletí uplatňovaly v lidovém léčitelství. Bohaté rodiny přidávaly mandle do všech možných pokrmů, někdy docházelo až k bizarním kombinacím. Lidé věřili, že jim mandle pomohou s trávením těžkých jídel. Mandle bývaly klíčovými ingrediencemi mnoha receptů v zemích, jako je Francie, Itálie, Španělsko a Řecko. Mandlové mléko se používalo pro dochucování a zahušťování jídel v mnoha anglických receptech. Občerstvuje, chladí a hojí záněty. Je snadno stravitelné a výživné. Dříve se používalo jako posilňující nápoj. Připravíme ho tak, že oloupané sladké mandle rozdrtíme v hmoždíři a přidáváme vodu po lžičkách. Potom se na rozdrcenou směs dolije asi 1 litr vody. Po vyluhování se takto vyrobené mandlové mléko slije do láhve. Výroba marcipánu Mandle se rozdrtí, smíchají se s cukrem, případně dalšími surovinami, hmota se důkladně prohněte, případně i zahřívá a odpařuje, aby měla určitou vlhkost. Výsledná chuť by měla být zřetelně mandlová. Pro jakost marcipánu je důležitý nejen pracovní postup, ale také suroviny a jejich vzájemný poměr. Jedna z receptur např. požaduje pro základní surovou marcipánovou hmotu nejméně 50 % mandlí a nejvýše 50 % cukru, přičemž nepřipouští nahrazování mandlí burskými oříšky, lískovými oříšky ani jinými surovinami. Marcipán může být součástí náplní cukrářských výrobků i cukrovinek, vyrábějí se z něho modelované výrobky ve tvarech květin, listů, ovoce a figurek pro cukráře a spotřebitele ke zdobení cukrářských i jiných výrobků. Prodává se také ve formě tyčinek, válečků, "chlebíčků" a mnoha jiných tvarů pro přímou konzumaci.
Příbuzné články...
16.11.2020 Pražení lískových oříšků29.03.2016 Potahová hmota K2 23.02.2014 Cukrařina a ovoce 11.02.2014 Co všechno obsahuje vejce? 22.01.2014 Vanilka [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 3. října 2024
svátek slaví Bohumil, zítra František Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |