Cukrář.cz

Reklama



Vánoční recept - Datlový koláč

15.12.2007 | Autor: | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Suroviny pro 9 porcí
100 g másla
100 g cukru
30 g akátového medu
2 vejce
sůl
2 PL Tuzemáku
1 ČL nastrouhané citronové kůry
250 g mouky hladké
2 ČL prášku do pečiva
50 g hořké čokolády
30 g vlašských ořechů
150 g sušených datlí
60 g meruňkové marmelády

Postup
Změklé máslo smícháme s cukrem a medem (může být i jiný než akátový, podmínka je aby byl med plynule tažný). Vše rozmícháme a ušleháme do pěny.
Pozvolna přidáváme vejce a mícháme tak dlouho, až se cukr zcela rozpustí. Přidáme trochu soli, tuzemáku a nastrouhanou kůru citrónu a vše dobře promícháme.
Promícháme mouku a prášek do pečiva a vmícháme do máslové hmoty.
Čokoládu a ořechy nasekáme na drobno a vetřeme do těsta.
Datle napaříme v sítu nad vroucí vodou, necháme odkapat a vypeckujeme. Nakrájíme na kostky a vmícháme do těsta.
Těsto vložíme do libovolně velkých kulatých otevíracích forem, které potřeme máslem a poprášíme moukou. Formy naplníme těstem a vlhkou stěrkou zarovnáme.
Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 175 °C (při vzduchovém oběhu 160 °C) na druhém podlaží odspodu asi 50 -55 minut. Stav vypečení zkoušíme dřevěným dřívkem.
Koláč necháme po vyndání z trouby trochu zchladnout, vyjmeme z formy a necháme v chladnějším místě do úplného zchladnutí.
Meruňkovou marmeládu za stálého míchání rozpustíme v hrnci do tekutého stavu. Rozpuštěnou marmeládu protlačíme sítem a studený datlový koláč potřeme. Vrch ozdobíme několika datlemi.

Kuchařské recepty naleznete na našem dalším portálu


Dnes je úterý 11. května 2021
svátek slaví Svatava, zítra Pankrác

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2021 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.