�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Vánoèní recept - Datlový koláè

Autor:
Datum vyd�n�: 15.12.2007
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1003

Zmìklé máslo smícháme s cukrem a medem (mùže být i jiný než akátový, podmínka je aby byl med plynule tažný). Vše rozmícháme a ušleháme do pìny.

fiogf49gjkf0d

Suroviny pro 9 porcí
100 g másla
100 g cukru
30 g akátového medu
2 vejce
sùl
2 PL Tuzemáku
1 ÈL nastrouhané citronové kùry
250 g mouky hladké
2 ÈL prášku do peèiva
50 g hoøké èokolády
30 g vlašských oøechù
150 g sušených datlí
60 g meruòkové marmelády

Postup
Zmìklé máslo smícháme s cukrem a medem (mùže být i jiný než akátový, podmínka je aby byl med plynule tažný). Vše rozmícháme a ušleháme do pìny.
Pozvolna pøidáváme vejce a mícháme tak dlouho, až se cukr zcela rozpustí. Pøidáme trochu soli, tuzemáku a nastrouhanou kùru citrónu a vše dobøe promícháme.
Promícháme mouku a prášek do peèiva a vmícháme do máslové hmoty.
Èokoládu a oøechy nasekáme na drobno a vetøeme do tìsta.
Datle napaøíme v sítu nad vroucí vodou, necháme odkapat a vypeckujeme. Nakrájíme na kostky a vmícháme do tìsta.
Tìsto vložíme do libovolnì velkých kulatých otevíracích forem, které potøeme máslem a poprášíme moukou. Formy naplníme tìstem a vlhkou stìrkou zarovnáme.
Peèeme v pøedehøáté troubì pøi teplotì 175 °C (pøi vzduchovém obìhu 160 °C) na druhém podlaží odspodu asi 50 -55 minut. Stav vypeèení zkoušíme døevìným døívkem.
Koláè necháme po vyndání z trouby trochu zchladnout, vyjmeme z formy a necháme v chladnìjším místì do úplného zchladnutí.
Meruòkovou marmeládu za stálého míchání rozpustíme v hrnci do tekutého stavu. Rozpuštìnou marmeládu protlaèíme sítem a studený datlový koláè potøeme. Vrch ozdobíme nìkolika datlemi.

Kuchaøské recepty naleznete na našem dalším portálu


Vytisknuto dne 24.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku