Reklama
|
Téma "fondanova poleva na veterníky"
|
fondanova poleva na veterníky
Od: lulu
|
14.02.2013 17:17:37.
id: 9939.
|
|
Keďže na veterníku mám najradšej karamelovú fondánovú polevu, tak som ju skúšala robiť doma, ale neviem, čo robím zle, keď najskôr poleva krásne zaschne, ale na druhý deň sa začne roztekať. Myslím si, že je to tým, že veterník nasiakne vlhkosť od sľahačky a poleva sa začne topiť, ale neviem, ako dosiahnuť to, aby poleva zostala pekne zaschnutá a netopila sa. Fondán som robila podľa receptu z tejto stránky z cukru a glukózy. Na zriedenie som nepoužila vodu, ale urobila som karamel, zaliala smotanou a nechala vychladnúť. No a potom som túto karamelovú hmotu pridávala do topiaceho sa fondánu v miske nad parou. Zvyšky polevy, ktoré zostali v miske, zaschli a vôbec sa netopia, topí sa mi iba tá poleva, ktorá je na veterníkoch.
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Re: fondanova poleva na veterníky
Od: karlos
|
Vloženo: 18.02.2013 16:14:28.
ID: 9944.
|
|
Možná byla poleva příliš řídká... těžko říct. Teplota nahřívaného fondánu by tuším neměla překročit 40 C. Na obarvení fondánu se používá kulér. Jeto jednoduché, poměr cukru a vody je zhruba jedna ku jedné váhově, a do cukru, který se utaví v tmavý karamel, na hranici přepálení, se zalije horká voda a směs se uvaří až je karamel rozvařený ve vodě. Po vychladnutí je to tmavý sirup. Ten se dává do fondánu od oka, aby to mělo tu správnou barvičku, ještě před doředěním vodou. Fondán obecně saje vlhkost ze vzduchu v chladničce např., ale nic zvláštního by se s korpusem dělat nemělo. Možná byl po upečení moc vlhký, nebo navlhnul skladováním. Vršky větrníků se dají lehce dosušit v pootevřené troubě zapnuté na minmální teplotu, ale v praxi se to neděje. Karlos.
odpovědět
|
|
Reagovat k tomtuto tématu
|
Dnes je pátek pátek 4. října 2024
svátek slaví František, zítra Eliška
Top 5 měsíce
Reklama
Reklama
Reklama
|