Cukrář.cz

Reklama



Téma "Dobra rada nad zlato"


Dobra rada nad zlato
Od: Marika

23.05.2010 6:41:02.
id: 7501.


Som cukrarka-amaterka, dnes som na konci sil. Vzdy ked peciem cesto na nejaky kolac tak na zaciatku pri peceni ked sa pozeram dnu do truby okienkom vypada to vsetko dobre, cesto je vzdy nadychane a vysoke akonahle vsak ho vytiahnem z truby tak klesne o polovicu. Moze mi niekto poradit prosim Vas v com robim chybu.
Druha vec, neviem ci sa to stava iba mne ale napriklad ked vyvalujem linecke, mozem sa ako dobre snazit aby som mala rovnaku hrubku ale pri vykrajovani mam vzdy cesto v strede hrubsie a na okrajoch vzdy tensie, je v tom nejaky figel alebo som naozaj tak neschopna. Poradte, prosim Vas.

odpovědět

Nadpis: Re: Dobra rada nad zlato
Od: Johny

Vloženo: 23.05.2010 10:04:37.
ID: 7503.


Zdravím Mariko, no není moc jednoduché radit takto virtuálně. No tak základem problému může být hodně - buď může být těsto koláče málo propečené, pak těsto padá. Pokud už je např. tmavý, ale není upečený, doporučuji snížit teplotu a prodloužit čas pečení. Další věcí by mohlo být "klepnutí" s koláčem po vytažení nebo rychlé ochlazení koláče po vytažení.
Co se týče vyvalování lineckého, z toho si nedělejte vůbec hlavu, protože to se stává i nám profíkum ... :-) tedy alespoň mě tedy jo ... pokud byste chtěla dosáhnout stejné tloušťky, mohla byste si přiložit na okraje těsta tenké "laťky" a ty by vám zaručily, že těsto bude stejné tloušťky, protože váleček by jezdil po jejich hraně (tato metoda se používá hodně pro vyvalování marcipánu na krájení na bonbóny). Jinak hodně provozů využívá provalovací stroje, kde není problém dosáhnout stejné tloušťky po celé ploše vyvalovaného těsta. :-)))

Přeji krásný den, Johny.

odpovědět

Nadpis: Re: Dobra rada nad zlato
Od:

Vloženo: 23.05.2010 12:56:14.
ID: 7504.


Máte na mysli kynuté těsto? Tam by problémy s padáním neměly být. Každopádně těsto může zmenšit objem už tím že dojde k ochlazení po výjmutí z trouby, ale je to zanedbatelné.
Linecké, to je opravdu jen o zručnosti. Pokud ale rozvalujete pěkně od středu, neměl by být problém. To spíš jezdím po okrajích abych je neměl trusté.
Karlos.

odpovědět

Nadpis: Re: Dobra rada nad zlato
Od: Marika

Vloženo: 26.05.2010 21:40:42.
ID: 7513.


Dakujem velmi pekne za rady Johny a Karlosi, uz som si myslela ze mi ani nikto neodpovie. Niekedy su to banalne veci co sa tu pytam, najhorsie je pre mna asi to ze som amater a este k tomu perfekcionista, potom som z toho vsetkeho dost spatna ked to nevyjde tak ako som chcela. O tych latkach, take nieco ma ani nenapadlo, este raz moc dakujem Johny.

odpovědět

Reklama
Doporučujeme: Jedinečná cukrárna Větrník v Brně
    Nadpis: Re: Dobra rada nad zlato
Od: Johny

Vloženo: 27.05.2010 13:19:58.
ID: 7515.


Mariko, nemáte vůbec zač děkovat, hlavně jestli vám rady alespoň malinko pomohou. Vůbec si nedělejte hlavu s tím, že se ptáte na "banální" věci nebo že jste laik. Když někdo z nás zná radu, rád poradí. To jak píšete, že jste perfekcionista, tak to moc dobře znám sám od sebe. :-)

Přeji ať se vše daří!

Johny

odpovědět


Reagovat k tomtuto tématu

Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Název tématu: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.