Cukrář.cz

Reklama



Soutěž o Zlatou slunečnici HERA 1999

30.12.2001 | Autor: Radim Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Dne 8. listopadu se konal již pátý ročník soutěže "O Zlatou slunečnici HERA". Tato mimořádná akce, kterou pod záštitou Asociace kuchařů a cukrářů ČR pořádal výrobce rostlinného tuku HERA firma Unilever, se stala zajímavou tradicí, která se pravidelně setkává se značným zájmem odborné i laické veřejnosti. K účasti v soutěži se přihlásilo celkem 39 družstev. Do loňského ročníku bylo přihlášeno 31 družstev, roku 1997 - 26, roku 1996 - 20 soutěžních týmů. Loňského, jakož i letošního ročního se zúčastnilo i jedno soutěžní družstvo ze Slovenské republiky.
Soutěž byla vyhlášena prostřednictvím profesních časopisů ve dvou kategoriích, juniorské a dospělé. Juniorská kategorie se zaměřila na SOU a hotelové školy s gastronomickými obory. Seniorská, čili "pro dospělé", oslovila profesionální cukráře, kteří již působí v cukrářských výrobnách či hotelech.
Soutěž byla vyhlášena ve třech odborných kategoriích - "Umělecké cukrářství", "Čajové pečivo" a "Dekorativní třídílný dort". Pro všechny tři kategorie byla společná podmínka - při výrobě soutěžního předmětu použít výhradně rostlinný tuk Hera s tím, že všechny ostatní použité suroviny musely být jedlé. Fantazii se meze nekladly, neboť i toto hledisko bylo jedním z klasifikačních kritérií. Kromě nápadu a technického provedení, ale i chuťová úroveň a dodržení stanovených technologických podmínek.
V kategorii "Umělecké cukrářství" měli soutěžící za úkol vyrobit jakýkoli cukrářský výrobek dle vlastní fantazie o minimální váze 5 kg. Soutěžní téma bylo volné, v zadání úkolu byl návrh např. pro ztvárnění zvířete, historické památky, pohádkové bytosti či politické nebo kulturní osobnosti.

Kategorie "Čajové pečivo" stanovovala požadavek přípravy mísy minimálně 6 různých druhů čajového pečiva - drobného pečiva s centrálním monumentem pro 8 osob.
Pro kategorii "Dekorativní 3dílný dort" znělo zadání vytvořit dort na volné téma o maximální výšce 100 cm s tím, že všechny jeho části musely odpovídat designu zvoleného tématu a dort musel býát zdoben výhradně ručně.
Hodnocení soutěžních výrobků bylo anonymní - dortům byla přidělena pouze čísla, pod nimiž byly hodnoceny. Odborná komise složená ze čtyř zástupců Asociace kuchařů a cukrářů ČR a zástupce vyhlašovatele soutěže, firmy Unilever, se řídila příslušnými kritérii pro danou soutěžní kategorii dle mezinárodních soutěžních pravidel WACS.

Hodnotící komise zasedala ve složení

František Buchal - předseda
Pavlína Berzsiová
Jitka Divišová
Václav Krejčík
Jana Grošaftová - Unilever

Ceny

V obou kategoriích seniorů a juniorů byl vyhlášen absolutní vítěz bez ohledu na druh soutěžního výrobku. Seniorský absolutní vítěz obdržel finanční odměnu ve výši 15 000 Kč a juniorský absolutní vítěz byl odměněn částkou 10 000 Kč. Oba vítězové dále dostali trofej "Zlatá slunečnice Hera 1999" a diplom.
Ve všech kategoriích byli oceněni tři první soutěžící s nejvyšším počtem bodů, kteří získali finanční odměny a diplomy. Každý ze soutěžících si odvezl diplom a drobné věcné dary.

Novinářská cena (jedna pro obě kategorie)

Přítomní novináři měli možnost zúčastnit se novinářské soutěže, z níž vzešel jeden vítěz pro seniorskou i juniorskou kategorii dohromady, který obdržel diplom a 10 kg rostlinného tuku HERA.

Výsledková listina

JUNIOŔI
Absolutní vítěz
- Čajové pečivo - SPV Hotelu InterContinental, s.r.o.
1. místo - Čajové pečivo - SPV Hotelu Intercontinental, s.r.o.
- Dekorativní 3dílný dort - SOU U Krbu, Praha 10
- Umělecké cukrářství - SoOU Trenčín, SR, Danica Sochorová
2. místo - Čajové pečivo - SOU potravinářské Jeseník
- Dekorativní 3dílný dort - SOŠ obchodu a služeb Třebíč
- Umělecké cukrářství - SOU stravovací a služeb Braník
3. místo - Čajové pečivo - Hotel. škola Světlá a OU Vel. Meziříčí
- Dekorativní 3dílný dort - SOU stravování a služeb Braník
- Umělecké cukrářství - ISŠ HPOS Příbram

DOSPĚLÍ
Absolutní vítěz
- Čajové pečivo - Hotel Hilton, Yori Baltaliysky
1. místo - Čajové pečivo - Hotel Hilton, Yori Baltaliysky
- Dekorativní 3dílný dort - Hotel Hilton, Kateřina Walterová
- Umělecké cukrářství - Rennaisance Hotel
2. místo - Čajové pečivo - Pavlína Klopfštoková
- Dekorativní 3dílný dort - Restaurace IRIS
- Umělecké cukrářství - Cukrárna "Na Letné" Libušín
3. místo - Čajové pečivo - Cukrárna "Na Letné" Libušín
- Dekorativní 3dílný dort - Cena neudělena
- Umělecké cukrářství - Hotel Imperial, Radana Papajová

Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.