Cukrář.cz

Reklama



Soutěž cukrářů a perníkářů při výstavě GASTRO 1999

30.12.2001 | Autor: PaeDr. Jitka Hladká | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Ve stínu Mistrovství světa cukrářů seniorů 1999 v Brně, se konala soutěž perníkářů a cukrářů v Pardubicích, které se zúčastnilo celkem 39 soutěžících. Pardubická výstavní a veletržní společnost naplánovala již tuto akci v dřívějším termínu, protože tato soutěž byla mezi odbornou veřejností známá již před rokem.
V Pardubicích - městě perníku se ve dnech 21.- 23.10. 99 konala výstava pro příznivce gastronomie a současně soutěž hlavně pro perníkáře a cukráře. Vzhledem k tomu, že se nám vloni podařilo zorganizovat soutěž v naprosté pohodě, s nízkým startovným a bezvadnými cenami, se letos přihlásilo celkem 41 účastníků, ale soutěžilo celkem 39, kteří se představili ve 4 kategoriích. Po zkušenostech z loňska, kdy jsme do jedné soutěže postavili jak žáky z učilišť, tak i profesionály a přesto, že si žáci vedli velice dobře, pro letošní rok jsme soutěž rozdělili. Soutěžilo se v těchto kategoriích:
Ve skupině C1 soutěžili cukráři a perníkáři - přivezli hotový soutěžní exponát na volné téma - v této skupině vyhrála p. Marie Kučerová ze SOU a OU Bzenec s karamelovou fantazií.
V C-2 přivezli soutěžící hotový exponát s motivem "Velká pardubická", o rozměrech 60x60 cm. Zvítězily dvě žákyně ze SOU Žďár nad Sázavou, které vytvořily moderní dílo z griliáže.
C-3 byla nejnáročnější skupina, kdy junioři do 21 let přivezli hotové dezerty a na pódiu zdobili dva perníkové tvary. Mezi juniory se objevila talentovaná Lucie Buszková z ISŠ Český Těšín, která byla vyhlášená absolutní vítězkou - obdržela od NESTLÉ ČOKOLÁDOVNY, a.s Praha - hlavního sponzora soutěže - Pohár a barevnou televizi. Na prvním místě se potom umístila Lenka Bednářová ze SOU Nové Město nad Metují.
C-4 byla soutěž pro profesionální perníkáře, a do ní se přihlásily i dvě dívky ze SOŠ Ostrava-Poruba, které sivedly velice pěkně. Bylo to podiové vystoupení ve zdobení dvou perníkových tvarů na volné téma a na vánoční námět. Na prvním místě se umístila Monika Baťová z Pardubic, která v současné době pracuje u pana Novotného.
Vítězky obdržely mimo jiných dárků poukázku na zájezd SIGEP do Rimini. Soutěžící na druhých místech obdržely od Nestlé čokoládoven, mimo dalších cen - CD přehrávač. Dále se na cenách sponzorsky podílely firmy SETPUS Hradec Králové, R-plus z Hradce Králové. Tato firma předala odbornou literaturu. Já jsem věnovala nahrané videokazety VHS s odbornou tématikou. Dále to byl Skaličan - výroba masa a uzenin, Vamberské maso a uzeniny, Český rozhlas Hradec Králové a další. Podle mého názoru je o tuto soutěž velký zájem, protože je organizovaná v pohodě za velkého zájmu návštěvníků a s dotací velice pěkných cen. Zorganizovala jsem procházku po Pardubicích s odborným výkadem, kdy jsem mohla zodpovídat na zvídavé otázky p. mistrové Matuškové a jejich svěřeňkyň ze SOŠ Uherské Hradiště, kterým se Pardubice velice líbily.
Soutěž má stoupající tendenci, protože některé výtvory by se mohly poměřovat i se zahraničím. Po dohodě se zástupkyní z Lotyšska, která měla velký zájem o to, aby se příští rok mohli soutěže zúčastnit studenti z odborné školy, tak doufám, že se nám podaří uskutečnit příští rok soutěž s mezinárodní účastí.

Dnes je pátek pátek 26. dubna 2024
svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.