Cukrář.cz

Reklama



GASTRO JUNIOR 2005 - 11. ročník (propozice)

21.01.2005 | Autor: AKC ČR | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

 




Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
a regionální pobočky pořádají

GASTRO JUNIOR 2005
11. ročník soutěže
mladých odborníků v oblasti gastronomie

SPONZOŘI A PARTNEŘI SOUTĚŽE:

Pořadatel: Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
Veletrhy Brno, a.s.
Odborný garant: Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
Hlavní sponzor: NOWACO Czech Republic s.r.o.
Hlavní partneři: INTERGAST PRAHA s.r.o.
JIVA-JIRÁK výroba velkokuchyňského zařízení spol. s r.o
Partneři: BONDUELLE, spol. s r.o.
ČEROZFRUCHT s.r.o.
FIALA-PRAHA s.r.o.
Lesy Hluboká nad Vltavou a.s.
MC CAIN FOODS Czech Republic, s.r.o.
ZNOVÍN ZNOJMO, a.s.
Tito sponzoři a partneři již pevně „zakotvili“ v této prestižní soutěži, která jim v budoucnu určitě přinese mnoho obchodní radosti. Dobře vědí, že mladá generace bude jejich výrobky používat a zkušenosti předávat svým kolegům. Sponzoři a partneři jsou připraveni kdykoliv soutěžícím a trenérům poskytnout výrobkový i poradenský servis při přípravě na soutěž.
KDY:  
Datum konání: Regionální kolo: 2. – 4. prosince 2004
Regionální kolo: 9. – 11. prosince 2004
Finální kolo: 1. – 3. března 2005
PROPOZICE:  
aktuální dokument: [zobrazit *.doc 1000kb] [stáhnout *.zip 500kb]
PŘIHLÁŠKY: [zobrazit] [stáhnout *.zip]
VÝSLEDKY:  
Turnov:
Ostrava:
[zobrazit] [stáhnout *.zip]
[
zobrazit] [stáhnout *.zip]
RADY a POSTŘEHY: z Turnova [zobrazit]
z Ostravy [
zobrazit
]
od pana Nodla [
zobrazit]

DĚKUJI VÁM ZA DESETILETOU SPOLUPRÁCI

Vážené trenérky a trenéři, milé kolegyně a kolegové jménem svým a jménem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky vám děkuji za desetiletou spolupráci při kulinářské soutěži mladých talentovaných odborníků GASTRO JUNIOR – NOWACO CUP. Díky Vám se kulinářské umění posunulo za deset roků o velikánský krok dopředu. Vaše práce je vidět v restauracích a jídelnách po celé ČR. Možná jste mnohokrát při nácvicích pochybovali o smyslu Vaší práce, možná jste mnohokrát po vyhlášení „balili kufry“ a říkali, že už nikdy nebudete nikoho připravovat a soutěžit. Váš každoroční návrat je však vždy velkým potěšením pro gastronomii a určitě i pro Vás samotné. Vaše odhodlání je pro Vás vždy určitou výzvou, protože se sami musíte přihlašovat do kulinářských kurzů, kupovat nové knihy a bojovat o peníze s ekonomy škol. Z mých zkušeností velmi dobře vím, že Vaši ředitelé Vám drží palce a čekají až přijdete, že chcete soutěžit. Jsou připraveni Vám poskytnout prostor a peníze, proto neváhejte znovu a znovu vstupovat do nových ročníků a šikovně vtáhněte nové kolegy do naší společné hry. Těším se na spolupráci v novém desetiletí a přeji Vám mnoho odhodlání a kulinářských nápadů.

Váš optimisticky naladěný kolega Zdeněk Hladík.

 

TRÉNUJME S CHUTÍ

Mnohokrát jsem slyšel od trenérů nářky, kolik časů zabere trénink, kolik času musí věnovat sestavě a přípravě finálního výrobku. Samozřejmě, že mají pravdu, vždyť každá „legrace“ něco stojí. Podívejme se však na výše jmenované momenty z jiného úhlu, důležité je vstoupit do celé soutěže srdcem s velkou chutí a nelitovat „investovaného“ času. Umění je přenést svoje nadšení na skupinku soutěžících a pokud možno oslovit k přípravě jako Vaše asistenty studenty nebo absolventy, kteří již soutěž úspěšně absolvovali. V některých školách vznikly celoročně působící soutěžní kroužky, které se na společné tvůrčí hodiny moc těší. Důležitým momentem při tréninku je příprava a degustace pokrmů a moučníků pro větší skupinu hostů např. ve školní jídelně. Je důležité pomocí anketních lístků shromáždit názory a podle nich výrobek vylepšovat. Dalším důležitým momentem při nácviku je četnost. Ti nejlepší říkají, že zkoušejí před soutěží až třicetkrát. Říkají, že si připravují různá prostředí, aby je nic nepřekvapilo. Tudíž trénujme s chutí a Vaše radost bude následovat.

 

PRAHA UŽ DLOUHO NEVYHRÁVÁ

V prvních ročnících jsem mnohokrát slyšel „Praha to má předplacené“. Ten kdo se pozorně kouká, tak dobře ví, že už několik roků tomu tak není. V posledních letech se ukazuje stále víc, že v celé ČR jsou výborní trenéři, kteří velmi dobře vědí o všech nových trendech a umějí svoje svěřence připravit na „bednu“. Tento trend je pro Prahu možná nepříjemný, ale pro všechny ostatní jde o velké povzbuzení do dalších ročníků. Proto se „opřete“ do přípravy s co největším elánem a možná to budete právě Vy, kdo ukáže Praze „záda“. A věřte tomu, že předplacené to nemá nikdo.

 

NOVÁ TVÁŘ REGIONÁLNÍCH KOL

Tato kulinářská soutěž si již získala svoje uznání a vstupuje v letošním roce do 11. ročníku. Po deseti letech přichází Asociace kuchařů a cukrářů ČR s novými úpravami regionálních kol. Regionální kola budou kopírovat „s českým nádechem“ evropské soutěže, které vnímají rychlý životní styl a jdou vstříc všem přáním a požadavkům. Soutěž nebude mít „centrální“ zahájení ani ukončení, tudíž soutěžící i trenéři mohou zůstat na soutěži pouze v jejich soutěžní den. Každý soutěžní den bude mít svoje vlastní zahájení, následně písemnou přípravu, rozlosování pořadí a vlastní soutěž. Na závěr dne bude vždy vyhlášení výsledků, předání ocenění a medailí. Každý den budou mít soutěžící odlišné tajné suroviny, z nichž minimálně jednu musí použít. Výsledky všech soutěžních dnů budou zveřejněny na webových stránkách AKC ČR operativně po skončení posledního soutěžního dne, s tím souvisí i celkové pořadí regionálního kola.

 

DVĚ REGIONÁLNÍ KOLA ANEB VÝCHOD A ZÁPAD

V jedenáctém ročníku bude ČR rozdělena na tzv. východ a západ a každá oblast bude mít svoje regionální kolo. Regionální kola budou začínat již ve čtvrtek a podle počtu přihlášených mohou trvat až do neděle. Přesné zadání soutěžních úkolů a informace od organizátorů může každý zájemce získat na níže uvedených adresách. Postup do finálového kola v Brně si musejí soutěžící tudíž vybojovat ve dvou regionálních kolech, která se uskuteční každý rok ve vybraných prestižních gastronomických školách. Do Brna bude postupovat z každého regionálního kola a v každém oboru 15 nejlepších soutěžících.

 

REGIONÁLNÍ KOLA

DATUM: 2. – 4. prosince 2004
MÍSTO: Obchodní akademie a Hotelová škola, Turnov
Zborovská 519, Turnov
Ředitel: Mgr. Otakar Špetlík
Kontaktní tel.: 481 350 011
E-mail:
oahs@oahs.cz

DATUM: 9. – 11. prosince 2004
MÍSTO: Střední odborné učiliště společného stravování a Odborné učiliště, Ostrava - Hrabůvka
Krakovská 1095, Ostrava – Hrabůvka
Ředitel: Mgr. Pavel Cielecký
Kontaktní tel.: 596 716 766
E-mail:
pavel.cielecky@souss.cz

FINÁLOVÉ KOLO

DATUM: 1. – 3. března 2005
MÍSTO: Veletrhy Brno a.s., výstaviště
Kontaktní osoba: Sylvie Bartáková
Kontaktní tel.: 542 210 275
E-mail:
gastrojunior@seznam.cz

Finálové kolo
Finálové kole soutěže se uskuteční od 1. do 3.března 2005 v Brně v rámci doprovodného programu
veletrhu G+H - 2. mezinárodního veletrhu gastronomie, hotelových služeb a veřejného stravování.

 

VYSOKÁ CENA VSTUPNÍCH SUROVIN NENÍ „POUKÁZKOU“ NA ZLATO

Opak je pravdou. Při detailním průzkumu českého pohostinství zjistíme, že v dnešní době vítězí cenově nižší pokrmy, hosté dnes nejsou ochotni dát za jídlo nadstandardní peníze. Proto je velmi důležité, aby hostům chutnalo, něčím zajímavým je překvapilo a to vše za rozumnou cenu. Jedině tak přijme host nového tisíciletí naší nabídku. Proto používejme kvalitní suroviny z české produkce a současně zařazujme suroviny, které jsou nutričně bohaté a moderní. V neposlední řadě je pro úspěch důležitá tepelná úprava surovin a jejich ošetření.

 

ZŮSTÁVÁME V REÁLNÉM ŽIVOTĚ, NEVYMÝŠLÍME „VZDUŠNÉ“ ZÁMKY

Každá soutěž má posunout „běžný“ život v dané činnosti o krůček dopředu. Mají se ukázat nové náměty a myšlenky soutěžících. Je tomu podobně i v kulinářském umění jako při módních přehlídkách. Kulinářské „molo“ v této prestižní soutěži za deset roků ukázalo mnoho nového, některé recepty nebo jejich dílčí náměty můžeme vidět v restauracích po celé ČR. Z desetileté zkušenosti dobře vím, že soutěžní recepty se nesmějí moc odpoutat od „běžného“ života, protože výrobek i kdyby byl sebevíc moderní a kuchaři a cukráři ho nepřijali, tak stejnou rychlostí jakou do soutěže vstoupil, tak odejde. Proto jsme se rozhodli s komisaři, že budeme volit dostupné základní a tajné suroviny, které se dají sehnat kdekoliv a finančně příliš nezatíží rozpočet školy. A potom už je pouze na soutěžících a jejich trenérech s jakou chutí se pustí do tréninků. Ze srdce přeji všem mnoho kulinářských nápadů a duševní pohody při nácviku.

 

SOUTĚŽNÍ ZKUŠENOST JE U KOMISAŘŮ NUTNOU PODMÍNKOU

Komisaři sestavují každý rok zadání soutěžních úkolů, jsou jakýmsi předvojem soutěže a odpovídají za Vaše vtáhnutí do soutěže. Při této soutěži se již mnoho roků vyplácí sázet na soutěžní zkušenost komisařů a v dalších ročnících chci navíc přizvat mladé komisaře. Doufám, že Vás komisaři v novém desetiletí nezklamou. Naše společná domluva je velmi vstřícná, chceme zůstat „při zemi“ a při zadávání úkolů maximálně vnímat Vaše možnosti. Možná budete již tento rok příjemně překvapeni a oceníte naši vstřícnost. Nebojte se s námi diskutovat a přijít s kritikou, vždyť jedině tak se můžeme i my komisaři měnit.
Hodnotit budou především přední odborníci z praxe, kteří velmi rádi předávají svoje zkušenosti mladým odborníkům. Komisaři jsou připraveni během soutěže rozdávat veselou kulinářskou náladu, rádi soutěžícím pomohou při tzv. kritických momentech, které se určitě nevyhnou ani letošnímu ročníku.

ČESTNÝ KOMISAŘ SOUTĚŽE
Ladislav Nodl

Předseda OBORU KUCHAŘ
Vladimír Picka

Předsedkyně OBORU CUKRÁŘ
Pavlína Berzsiová

Ing. Zdeněk Hladík
Prezident soutěže
 

ZDROJ: www.akc.cz


Dnes je úterý úterý 23. dubna 2024
svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.